Primul sistem Patriot va fi contractat până la sfârşitul anului, potrivit unui proiect de lege discutat de Guvern

Primul dintre cele șapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tip Patriot, pe care România le va achiziționa din Statele Unite ale Americii va fi contractat până la 31 decembrie 2017, potrivit proiectului de lege privind realizarea 'Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol' aferentă programului de înzestrare esențial 'Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare', care urmează a fi discutat, miercuri, în ședința de guvern.

08 nov. 2017, 12:45
Primul sistem Patriot va fi contractat până la sfârşitul anului, potrivit unui proiect de lege discutat de Guvern

UPDATE Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” pentru dotarea Armatei, proiect care va fi  transmis spre aprobare Parlamentului României.

În cadrul proiectului de lege se face referire la achiziționarea, începând cu anul 2017, a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT – dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Terestre – și a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA.

Primul sistem din cele menționate, pentru care a fost deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, este în valoare de 764,78 milioane USD fără TVA și va fi contractat până la sfârșitul acestui an.

România, în calitatea sa de stat membru al NATO şi UE, are obligaţia să continue şi să îşi intensifice eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate. În acest context politico-militar, forţele aeriene şi forţele terestre române trebuie să dispună, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de capabilităţi și sisteme de apărare aeriană cu baza la sol cu bătaie mare credibile, flexibile şi eficiente, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni împotriva României şi articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate.

Astfel, înzestrarea forţelor armate române cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare moderne, interoperabile cu sistemele de rachete sol-aer,  cu sistemele de comandă, control, comunicaţii, şi cu platformele multirol din dotarea proprie şi a altor state membre NATO, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate esenţială, o cerinţă strategică care trebuie satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin înzestrarea cu sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură capabilitatea necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung.

 

Costurile de achiziție a primului sistem Patriot se ridică la 910,10 milioane de dolari americani, valoarea totală estimată a contractului fiind de circa 4,64 miliarde de dolari, inclusiv TVA.

Actul normativ care urmează a fi dezbătut de membrii Executivului aprobă ‘atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance — LOA specifice Programului Foreign Military Sales—FMS pentru achiziționarea, începând cu anul 2017, a șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot configurația 3+, din care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Terestre, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special’.

În același timp, legea prevede asigurarea prin bugetul Ministerului Apărării Naționale a fondurilor necesare realizării achizițiilor echipamentelor militare, precum și implementării acestora.

‘Pentru România constituie interes esențial de securitate realizarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, întrucât asigură întărirea securității naționale și regionale și contribuie în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu SUA’, se precizează în articolul 2 al proiectului de lege.

Totodată, prin acest proiect de lege sunt adoptate măsuri prin care personalul militar care va asigura realizarea și menținerea capabilității de apărare aeriană va participa la misiuni de pregătire în străinătate.