Primul supermarket din Herson care îşi redeschide porţile după eliberarea regiunii VIDEO

Locuitorii din Herson s-au înghesuit duminică, 20 noiembrie, la prima redeschidere a unui supermarket după începutul războiului cu Rusia, pe 24 februarie.

21 nov. 2022, 08:35
Primul supermarket din Herson care îşi redeschide porţile după eliberarea regiunii VIDEO

Anton Gerashchenko, un fost oficial al Kievului, a postat pe Twitter imagini video care surprind aglomerația din supermarket. Oamenii au format cozi lungi la casele de marcat, după ce și-au reînnoit proviziile.

Având în vedere că mulţi locuitori încă nu au energie electrică în locuinţe, infrastructura de electricitate din Ucraina având de suferit după bombardamentele repetate ale armatei ruse,  administratorii supermarketului au amenajat şi staţii de reîncărcare a telefoanelor mobile.

Pe 9 noiembrie, Rusia a decis ca trupele sale din Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene.

Sute de persoane au fost reţinute sau au dispărut în regiunea Herson în perioada în care aceasta s-a aflat sub controlul Rusiei, iar zeci de persoane este posibil să fi fost torturate, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Yale într-un raport susţinut de Departamentul de Stat al SUA, informează Reuters, citat de Ziare.com.

Raportul documentează detenţiile şi dispariţiile a 226 de persoane în Herson între lunile martie şi octombrie, dintre care un sfert ar fi fost torturaţi, iar cinci au murit în arest sau la scurt timp după eliberarea din arest. Rusia neagă că trupele sale vizează civili sau au comis atrocităţi.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, 12 locuri folosite pentru detenţie şi interogatorii în Herson şi Crimeea.

Citeşte şi: Zelenski, din nou despre criza alimentară: Viaţa a milioane de oameni depinde de cerealele Ucrainei