Principalele probleme de mediu în România: Legislația silvică și furturile de lemn

Legislația în domeniul silviculturii, suprafața mare de pădure aflată în proprietate privată și furturile de lemn sunt principalele probleme care amenință pădurile din România. Aceasta este una dintre concluziile conferinței internaționale "Educație și conștientizare privind Managementul Forestier Responsabil", organizată miercuri de Fundația TERRA Mileniul III și Asociația ALMA-RO, în parteneriat cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice – departamentul Ape, Păduri și Piscicultură.

15 mai 2013, 14:04
Principalele probleme de mediu în România: Legislația silvică și furturile de lemn

„Din păcate, în România există peste 500.000 hectare de pădure nepăzită. Noul Cod Silvic le-ar putea da micilor proprietari posibilitatea de a se asocia și de a încheia contracte de administrare, prin care să beneficieze de o anumită cantitate de masă lemnoasă. O altă măsură va fi introducerea unui impozit pentru proprietarii care nu își administrează pădurile și care poate conduce, dacă nu este plătit, la executare silită„, a arătat Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură. Ea a menționat că instituțiile de control trebuie „reformate din temelii”, pentru că există angajați care lucrează în complicitate cu hoții de lemn.

„Pădurile trebuie să fie o prioritate în contextul în care, la nivel global, dispar în fiecare an circa 13 milioane de hectare de pădure, adică o jumătate din întreg teritoriul României, un ritm absolut nesustenabil pentru menţinerea echilibrului natural al planetei”, a declarat Elisa Delvecchio, reprezentantul organizației Cooperazione per lo Sviluppo dei Paesi Emergenti (COSPE) din Italia, care coordonează proiectul european „Educație pentru management sustenabil și responsabil al pădurilor lumii”, din care face parte și România. Delvecchio a precizat că cel puțin 20% din lemnul și produsele din lemn comercializate în Uniunea Europeană în anul 2010 au provenit din surse ilegale.

Educație pentru un consum responsabil al lemnului

Conferința a fost organizată în cadrul proiectelor „Educație pentru management sustenabil și responsabil al pădurilor lumii”, finanțat de EuropeAid și „Pădurea ca factor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră – studiu de caz Topoloveni”, finanțat de programul GEF SGP în România.

Cele două proiecte vizează promovarea beneficiilor pădurilor pentru stocarea carbonului, precum și mobilizarea oamenilor către un consum responsabil al resurselor forestiere în cadrul grupurilor țintă din 5 țări europene: Italia, România, Polonia, Malta și Spania, transmite Asociaţia Terra Mileniul III.

În cadrul proiectului a fost realizat un kit educativ multimedia pentru elevii de gimnaziu și liceu editat în limbile italiană, română, engleză, poloneză și spaniolă. De asemenea, în cele 5 țări implicate în proiect au fost realizate traininguri pentru profesori, workshop-uri în școli, expoziții multimedia, un concurs internațional pentru elevi și schimburi de experiență pentru elevii a 24 de școli din Italia, Spania, România, Malta și Polonia. Totodată, a fost realizată o rețea europeană de școli, ONG-uri și autorități implicate în gestionarea pădurilor.

La conferință au participat oficialități din ministerele Mediului și Schimbărilor Climatice, Educației Naționale, Apărării Naționale, Afacerilor Externe, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și ai organizațiilor neguvernamentale din România, Italia și Polonia.