Prioritate la creşă pentru copiii ale căror mame se întorc mai devreme la serviciu- proiect

Mamele care se întorc la locul de muncă înainte de finalizarea concediului maternal ar putea avea asigurată înscrierea copilului la creşă. O iniţiativă legislativă depusă în Parlament vizează modificarea Legii Creşelor, astfel încât mamele care nu îşi duc până la capăt perioada de întrerupere a muncii să beneficieze de prioritate în listele de aşteptare întocmite de unităţile preşcolare.

19 sept. 2012, 09:37
Prioritate la creşă pentru copiii ale căror mame se întorc mai devreme la serviciu- proiect

Proiectul aparţine deputatului PSD Andrei Sava şi se referă la copiii cu vârsta de maximum 2 ani, distribuirea urmând să se facă în conformitate cu locurile aprobate. Drept urmare, mamele care preferă să se întoarcă la locul de muncă înainte de finalizarea concediului maternal, vor fi scutite de procedura standard care presupune de cele mai multe ori o lungă perioadă de aşteptare.

„În primul rând nu vor mai trebui să piardă timpul cu înscrierea. Dacă, de exemplu, la o creşă cu 20 de locuri se înregistrează un număr de 30 de cereri, prioritate vor avea copiii ale căror mame au renunţat la restul concediului maternal de care beneficiau”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, deputatul Andrei Sava, adăugând că proiectul are şanse mari să fie susţinut de către colegii săi, nefiind vorba în acest caz de „parti-pris-uri politice”:

„Scopul este ajutarea tinerelor mămici care vor să se reintegreze rapid în câmpul muncii. După cum ştim, avem un deficit al forţei de muncă şi cred că e de datoria noastră să folosim orice mijloc pentru a încuraja întoarcerea la muncă, mai ales că sunt din ce în ce mai multe femei care vro să facă o carieră”.

În prezent, mamele care nu îşi duc până la capăt concediul maternal beneficiază din partea statului de un bonus la salariu în valoare de 500 de lei pentru fiecare lună neutilizată în contul perioadei de întrerupere a muncii.