Probioticele pot atenua simptomele rinitelor alergice

Probioticele pot atenua simptomele rinitelor alergice și ameliora astfel calitatea vieții în perioada de polenizare, scrie vineri passionsante.be, menționând un studiu publicat în International Forum of Allergy & Rhinology.

10 iul. 2015, 11:27
Probioticele pot atenua simptomele rinitelor alergice

Meta-analiza cercetătorilor de la Universitatea Nashville (SUA) a comparat rezultatele câtorva sute de cercetări realizate pe această temă, care au vizat beneficiile administrării fie numai de probiotice, fie în asociere cu alte tratamente clasice ale febrei fânului (rinitei alergice). Au fost luate în considerare simptomele, impactul asupra activităților cotidiene, nivelul de imunoglobulină E (IgE — anticorpi determinanți în rinita alergică).

Concluzia a fost că majoritatea studiilor subliniază efectul extrem de benefic al probioticelor asupra intensității simptomelor și, prin urmare, asupra calității vieții. Dimpotrivă, nu se constată un efect semnificativ asupra nivelului de IgE. Autorii adaugă însă că sunt necesare studii suplimentare, de o calitate științifică ireproșabilă, până să se poată face recomandări oficiale.

Probioticele se găsesc îndeosebi în iaurturi, produsele lactate fermentate, precum și sub formă de capsule, încheie passionsante.be.

Citeşte şi Unele MEDICAMENTE pot creşte riscul de DIABET