Probleme cu banii profesorilor. „Sper ca aceşti bani să ne fie suficienţi pentru plata salariilor, în luna decembrie!”

2018 a fost un an greu pentru învăţământ. A fost primul an în care finanţarea şcolilor s-a făcut pe baza costului standard per elev. Şcolile nu s-au mai lăfăit în clase şi norme, ci au fost nevoite să reducă tot ce depăşea bugetul. 

07 nov. 2018, 07:42
Probleme cu banii profesorilor. „Sper ca aceşti bani să ne fie suficienţi pentru plata salariilor, în luna decembrie!”

În condiţiile în care cea mai parte din banii alocaţi de minister se duceau pe salarii, s-a tăiat de peste tot de unde s-a putut, astfel încât să ajungă banii până la sfârşitul acestui an şi cadrele didactice să nu rămână fără salarii chiar în prag de sărbători. De la unele şcoli mai mici s-a luat ce le-a rămas pentru a se da liceelor mai mari, multe clase au funcţionat peste numărul mediu de elevi, totul în numele încadrării în buget. Un singur lucru nu pare să fi fost luat în calcul în acest buget: calitatea învăţământului.

Inspectorul şcolar general prof. Gabriela Bucovală susţine că eficientizarea aceasta era absolut necesară şi a fost realizată fără a se face rabat la calitatea învăţământului.

„Imediat după anunţarea bugetului, în data de 5 februarie 2018, am avut prima şedinţă cu directorii şi cu contabilii unităţilor de învăţământ, pentru analiza şi fundamentarea bugetului pe 2018, pentru că, până în acel moment, la nivelul judeţului Constanţa nu existase aşa ceva. Cu toţii auzeam din noiembrie, decembrie că se comasau clase, ce se întâmpla în ţară, în Constanţa nu se întâmpla nimic. Eu am cerut previziunile bugetare de la directori şi deficitul bugetar era enorm. Pe mine m-a speriat. Nu am putut să dorm liniştită ştiind că undeva există 9.000 de oameni despre care nu ştii dacă le poţi asigura salariile până la final”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

Eficientizare prin tăiere…

Potrivit acesteia, ca urmare a tuturor măsurilor luate, deficitul bugetar a fost redus la doar 4%.

„Pentru acest deficit am solicitat o suplimentare la Ministerul Educaţiei, care ne-a şi fost acordată. Sper, niciodată nu pot să spun exact, sper ca aceşti bani să ne fie suficienţi pentru plata salariilor, ultimele plăţi fiind programate pentru 14 decembrie. Să zicem că nu este pericol să nu ajungă aceşti bani, dar încă nu pot să mă pronunţ acum. Şi un leu dacă lipseşte este un minus pentru mine. Am luptat enorm şi acesta a fost unul dintre lucrurile care m-au măcinat enorm”, a explicat prof. Gabriela Bucovală.

Pentru a se putea încadra în buget, s-a lucrat pentru eficientizarea claselor şi a normelor. „Existau clase sub efectiv, norme date cumva nejustificat. Am chemat, am avut discuţii cu toţi directorii, am eficientizat un pic. Nu ne permitem să ţinem două clase paralele, amândouă cu 11 elevi. Nu se poate, facem o clasă cu 22 de copii”, a completat inspectorul şcolar general.

Probleme au apărut însă la unităţile de învăţământ mai mari, unde multe cadre didactice ajungeau la salariul maxim. Pentru acestea s-au făcut realocări de bani. Cu alte cuvinte, s-a luat de la şcolile mici tot ce nu au cheltuit cu salariile, neputând să folosească banii rămaşi pentru investiţii şi asigurare de materiale didactice, şi s-a dat la cele mari.

„În toată această perioadă grea, s-au făcut analize pe costul standard per elev. S-a luat în calcul, de exemplu, o şcoală în care peste 80% dintre profesori au salariul maxim, să spunem, gradul unu, peste 25 de ani vechime, doctorat. Pe de altă parte, sunt şcolile care funcţionează pe excepţie de la lege, sub efectiv, cum este Şcoala Dumbrăveni, unde sunt doar 69 de elevi. Din luna august, în consiliul de administraţie al ISJ, tot facem realocări bugetare. Adică s-a luat de la unităţile şcolare unde am avut surplus şi s-a dat la celelalte. La nivel judeţean, legea ne permite redistribuirea sumelor în interiorul judeţului”, a mai adăugat prof. Gabriela Bucovală, potrivit Cuget Liber.

Inspectorul şcolar general le-a atras atenţia, ieri, în cadrul şedinţei cu directorii de unităţi de învăţământ, să proiecteze, pentru anul 2019, un plan de şcolarizare realist.

„Nu există semnale că s-ar schimba ceva în 2019. Aşa că, dacă clasa a V-a A are 14 elevi, căci atâţia au rămas, şi clasa a V-a B are 15 elevi, căci atâţia au rămas, atunci propun o singură clasă a şasea, cu 29 de elevi, nu păstrez două clase. Metodologia spune că formarea claselor, a formaţiunilor de studiu, se face cel puţin la nivelul mediu, care e de 25 de elevi. Şi atunci hai să încercăm să fim eficienţi”, a atenţionat şeful ISJ Constanţa.