Probleme cu stocurile de vaccin, producătorii avertizează UE

BioNTech avertizează că imunizarea în Uniunea Europeană ar putea fi perturbată de probleme privind stocul de vaccin

01 ian. 2021, 15:18
Probleme cu stocurile de vaccin, producătorii avertizează UE

Probleme cu stocurile de vaccin. Compania german care a dezvoltat împreună cu Pfizer primul vaccin anti-Covid-19 omologat în Uniunea Europeană, a avertizat că este posibil ca imunizarea în UE să fie perturbată de apariţia unor goluri în stoc până ce alte vaccinuri vor fi aprobate.

BioNTech lucrează cu Pfizer pentru suplimentarea producţiei de vaccin. Startup-ul german a condus cursa în vederea obţinerii unui vaccin, dar serul produs a ajuns greu în UE din cauza aprobării relativ greoaie a lui din partea organismului de reglementare european.

Întârzierile au surprins Germania, unde anumite regiuni au fost nevoite să închidă temporar centrele de vaccinare la câteva zile după startul campaniei (27 decembrie).

„Momentan, nu arată bine – apare un gol pentru că nu există alte vaccinuri aprobate şi trebuie să aoperim acest gol cu propriul nostru vaccin”, a spus Uğur Şahin, CEO BioNTech, într-un interviu acordat Spiegel, citează The Guardian.

Este aşteptat ca, pe 6 ianuarie, vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna să fie aprobat de European Medicines Agency (EMA).

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a îndemnat EMA să aprobe rapid şi vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca, aprobat săptămâna aceasta de Marea Britanie. Calendarul UE privitor la acesta nu este stabilit.

Număr uriaş de persoane vaccinate anti-COVID-19 în Israel. Peste 10% din populaţie, imunizată în nici două săptămâni

Şahin a spus că vaccinul Pfizer, pentru care este folosit RNA mesager, ar trebui să fie eficient în cazul noii variante de coronavirus decetată iniţial în Marea Britanie, care pare a fi mai contagioasă.

„Facem teste pentru a vedea dacă vaccinul nostru poate de asemenea neutraliza această variantă şi curând vom şti mai multe”, a spus el.

Legat de mutaţia recentă, el a spus că este posibil să fie necesară optimizarea vaccinului, iar acest lucru ar dura şase săptămâni, iar el ar trebui să primească o nouă aprobare.

Probleme cu stocurile de vaccin şi în România

Comitetul Național de Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 explică faptul că eventuale întârzieri la vaccinare se petrec din cauza centrelor de vaccinare, dacă acestea nu-și anunță la timp necesarul de vaccinuri. ”Potrivit procedurilor CNCAV aduse la cunoștința DSP-urilor și, ulterior, centrelor de vaccinare, fiecare spital în interiorul căruia se află organizat un astfel de centru își stabilește necesarul de vaccinuri pentru trei zile, în baza programărilor efectuate. DSP-urile centralizează necesarul de vaccinuri din toate centrele de vaccinare arondate și îl transmit, până în ora 13 a zilei anterioare vaccinării propriu-zise, către Centrul regional de stocare la care sunt arondate.

Centrul regional de stocare pregătește, în vederea distribuirii, cantitatea de vaccinuri necesară, potrivit solicitărilor/ programărilor primite și le distribuie, în consecință, către DSP-uri, respectiv centrele de vaccinare.

Fiecare centru de vaccinare are câte un coordonator care are în atribuții asigurarea bunei funcționări a centrului, respectarea procedurilor în vigoare, inclusiv managementul fluxului de programări și de alimentare cu vaccinuri, conform necesarului.

Precizăm că, din punctul de vedere al CNCAV, o eventuală amânare, fără motive medicale, a persoanelor care s-au programat, deci care și-au exprimat clar intenția de vaccinare și au făcut un efort considerabil în acest sens, reprezintă o abordare care necesită remediere imediată, potrivit atribuțiilor și responsabilităților fiecărei instituții implicate.”, arată CNCAV.