Probleme la Podul Brăilei, de peste Dunăre. Ce se întâmplă, de fapt, pe șantier. Promisiuni de la Ministerul Transporturilor

Guvernul vine cu un nou termen de finalizare pentru Podul Brăilei. Sorin Grindeanu susține că proiectul este aproape gata. 

25 mart. 2023, 10:13
Probleme la Podul Brăilei, de peste Dunăre. Ce se întâmplă, de fapt, pe șantier. Promisiuni de la Ministerul Transporturilor

Mult așteptatul Pod de peste Dunăre va fi deschis șoferilor din această vară, promite Ministerul Transporturilor. Asfaltarea este în plină desfășurare. Zeci de muncitori lucrează pentru a preda lucrarea la noul termen.

Drumarul a terminat aplicarea celui de-al treilea strat de hidoizolație pe viaduct, iar inspectoratul de stat a decis că este momentul să se înceapă turnarea asfaltului.

Se asfaltează întâi pe sensul de mers de la Brăila spre Tulcea. Potrivit constructorului, până la sfarşitul lunii martie, deci în numai o săptămână, tot podul va fi asfaltat, dacă vremea este bună.

„Am asfaltat calea 1, calea 2 este deja aplicată hidroizolația și acest bonding cord, această vopsea de culoare roșiatică, care se va activa la momentul când se așterne această mixtură”, a declarat Viorel Eșanu, șef de șantier, potrivit Digi24.

„Imediat ce se finalizează asfaltarea vom intra să punem parapetele de siguranță și cele de pe banda mediană, stâlpii de iluminat, marcaj și toate lucrările ce trebuie finalizate ca să putem deschide traficul”, a adăugat specialistul.

 

Podul peste Dunăre, cunoscut și drept „Golden Gate de România”

 

Din nefericire, lucrările la drumurile de legătură sunt întârziate. Sunt multe lucrări nefinalizate, atât la Măcin, în județul Tulcea, cât și pe partea brăileană. Lucrările pentru podul peste Dunăre de la Brăila, care are o lungime de 2 kilometri, au început în primăvara anului 2019. Investiția de aproximativ 500 milioane euro presupune și amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri. Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1.120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea.

De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.