Probleme mari cu consumul și traficul de droguri în România. Alina Gorghiu: „Un sfert dintre bucureșteni consumă”

Există o problemă reală de consum și trafic de droguri în România, a declarat Alina Gorghiu. Potrivit ministrului Justiției, un raport oficial al Agenției Naționale Antidrog arată că un sfert dintre bucureșteni au consumat droguri.

22 sept. 2023, 10:00
Probleme mari cu consumul și traficul de droguri în România. Alina Gorghiu: „Un sfert dintre bucureșteni consumă”

Alina Gorghiu susține că peste un milion de români care au consumat, la un moment dat în viața lor, droguri.

Citește și Klaus Iohannis, discurs la Universitatea Columbia: „Rusia a contestat, în mod direct şi violent, ordinea globală creată după sfârşitul Războiului Rece”

Probleme mari cu consumul și traficul de droguri în România. Alina Gorghiu: „Un sfert dintre bucureșteni consumă”

„O spune Agenția Națională Antidrog, și bănuiesc că intiiți că atunci când este întrebată o persoană, nu întotdeauna este onestă cu privire la un răspuns care ar putea să-i creeze un prejudiciu. Întrebați un adolescent, și probabil că o să fie sincer, sau mai puțin sincer la întrebarea dacă a consumat droguri, pentru că se gândește că află părinții, că-l ceartă, că ar putea să aibă probleme la școală.

Da! Sunt bine peste un milion de români care la un moment dat în viața lor au consumat un anumit tip de droguri.

Aș spune că mai bine de două milioane. Cred că e puțin forțat să vă dau un număr. Agenția Națională Antidrog spune așa – categoria de vârstă 15-64 sunt un milion și, spre un milion jumate la nivelul lui 2022. În același timp, aceeași instituție care se ocupă de fenomenul drogurilor spune că comportamentul de consum crește de la an la an. Aproape că se dublează.

Suntem aproape de finalul lui 2023. Faceți un calcul și vedeți cât v-ar da. Eu nu am spus de aceste milioane, și în realitate, cam toți experții, nu că mi-au dat dreptate, v-au confirmat că acest ordin de mărime este realist.

Problema nu este de număr exact, ci de recunoaștere a fenomenului. Avem o problemă de consum în România? Răspunsul corect este „Da”. Avem o problemă cu fenomenul traficului? Răspunsul corect este „Da”.

Am trecut de surprinderea generată de aceste numere, și atunci trebuie să discutăm de soluții.

23,7%, deci 24%, conform raportului oficial al Agenției Naționale Antidrog, în regiunea București-Ilfov au consumat droguri. Dar sondajul Avangarde din august anul acesta, la întrebarea „Dumneavoastră personal știți pe cineva care consumă ocazional sau permanent droguri ușoare sau puternice?”, 21% dintre bucureșteni răspund „Da”, 28% din grupa de vârstă 18-30 de ani răspund „Da”.

Să facem un calcul, cât ar însemna acel procent de 24% în 2019, din regiunea București-Ilfov. Păi, sunt câteva milioane, dacă ne uităm acum.

Eu cred că a crescut procentul acesta. Din 2019 până astăzi, putem vorbi de aproape 4 ani, care în materie de consum de droguri înseamnă consumatori suplimentari… bine, bine. Eu nu folosesc aceste cifre ca să sperii pe cineva”, a declarat Alina Gorghiu.

Citește și Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, propune ca traficanții de droguri să nu mai poată primi pedepse cu suspendare