Decizia de restituire a fost emisă în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de regimul comunist și a fost pusă în aplicare printr-o dispoziție semnată la 25 mai 2017. Potrivit documentelor, beneficiarii sunt Vasile Moldoveanu – tatăl Cristelei Georgescu – și mai mulți membri ai familiei acestuia.
Imobilele retrocedate sunt amplasate într-o zonă apreciată a Constanței, în apropierea Bulevardului Mamaia și la doar câteva sute de metri de malul mării. Construcția în cauză se întinde pe trei numere cadastrale și este organizată sub forma unui condominiu.
O vecină de 47 mp blochează procesul
Problemele au apărut în momentul în care rudele Cristelei Georgescu au încercat să intre în posesia întregului imobil. O parte din spațiu fusese deja cumpărat, în mod legal, în anul 1996, de o femeie vârstnică care locuiește singură. Deși pentru acest apartament de 47 de metri pătrați familia Moldoveanu a primit măsuri compensatorii din partea statului român, procesul de intabulare al întregii clădiri a fost blocat.
Conform legislației, intabularea unui imobil în cartea funciară se face la nivelul întregului corp de proprietate. În lipsa actelor de proprietate și a certificatului fiscal aferent apartamentului deținut de vecină, procesul nu poate fi finalizat. Încercările rudelor de a obține aceste documente pe cale amiabilă au eșuat, motiv pentru care au apelat la un notar public și, ulterior, la instanță.
În fața judecătorilor, femeia a explicat motivele refuzului său, invocând lipsa de încredere în străini și temerea că ar putea rămâne fără apartament.
„Pârâta a învederat că, având în vedere vârsta sa, s-a temut să predea actele originale unor necunoscuți, astfel cum se solicită, mai ales că actul de vânzare-cumpărare în original, împreună cu certificatul fiscal pot fi folosite la înstrăinarea imobilului. A menționat că fiind vorba despre un imobil cu mai mulți proprietari, era normal ca aceste acte să ajungă la o persoană autorizată și nu la reclamanți, iar cererea vizând imobilul său să fie semnată de ea și nu de reclamanți, pentru construcție, pentru teren fiind necesar acordul autorității publice locale. A precizat că legiuitorul nu impune certificat fiscal sau act în copie legalizată, pentru că ea nu solicită intabularea cu reclamanții, însă aceștia trebuie să solicite pentru dreptul lor de proprietate și nu pentru al ei. Confuzia este clară, mai ales că în dispoziție, la pct. 5, apare imobilul de la nr. 89, fiind și acolo un imobil vândut, și mai există un teren restituit, cu construcție și la nr. 87, ea fiind la nr. 87A”, se arată în întâmpinarea consultată de Fanatik.
Judecătoria Constanța a respins în februarie 2024 acțiunea formulată de rudele Cristelei Georgescu, iar Tribunalul Constanța a menținut decizia în apel, respingând definitiv solicitarea.
În martie 2025, vecina a inițiat, la rândul ei, un proces împotriva familiei Moldoveanu, acțiunea având ca obiect „pretenții”. Totodată, Vasile Moldoveanu și ceilalți moștenitori – printre care, de această dată, și Cristela Georgescu – au intentat un nou proces împotriva Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI). Primul termen al acestui nou litigiu a fost stabilit pentru septembrie 2025.
Cristela Georgescu a declarat în mai multe rânduri că provine dintr-o familie modestă din Constanța. Într-un interviu acordat România TV, ea a vorbit despre copilăria ei:
„Eu atunci (n.red. în copilărie) am considerat că nu mi-a lipsit nimic. M-am născut înainte de 1989, am 54 de ani și îmi aduc aminte Crăciunul, de exemplu. Închideam ochii și îmi imaginam, era destul de frig, că ninge și e cald și vine Moș Crăciun. Era frumos, aveam zăpadă de Crăciun, eram la Constanța. (…). Pentru mine, mirosul de portocală este mirosul de Crăciun. Copiii nu percep aceste lipsuri așa cum le percep adulții. (…). Lucram cu mama la bucătărie, făceam cornulețe, salată boeuf, nu simțeam că-mi lipsește ceva. Aveam săniuță, pentru mine asta era cel mai important”, a povestit Cristela Georgescu.
Mama ei a fost coafeză și a decedat în urmă cu 24 de ani, iar tatăl, Vasile Moldoveanu, a fost bobinator de televizoare. În prezent, el lucrează la firma fiicei sale, ajutând cu livrările de cărți către clienții din Constanța.