Procesul bărbatului acuzat de uciderea omului de afaceri Abel Apostol, strămutat la Reşiţa

Procesul în care arădeanul Adrian Buleu este judecat pentru uciderea omului de afaceri Abel Apostol a fost strămutat de la Arad la Tribunalul Caraş-Severin, decizia fiind luată de ICCJ, care a admis o cerere a suspectului, motivul fiind "mediatizarea excesivă" a cazului.

28 oct. 2013, 12:12
Procesul bărbatului acuzat de uciderea omului de afaceri Abel Apostol, strămutat la Reşiţa

La Tribunalul Arad a avut loc, luni, o nouă înfăţişare în procesul în care Adrian Buleu este judecat pentru omor, după dispariţia partenerului de afaceri al soţiei sale, Abel Apostol, scrie Mediafax.

Familia lui Abel Apostol a fost anunţată de către judecător că acest caz a fost strămutat la Reşiţa, la Tribunalul Caraş-Severin. Strămutarea a fost decisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma unei cereri depuse de către avocatul suspectului.

„Principalul motiv pentru care a fost solicitată strămutarea cauzei a fost mediatizarea excesivă a acestui caz. ICCJ a menţinut, însă, actele efectuate în dosar şi dispoziţiile luate de Tribunalul Arad până în prezent”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad, Diana Dărăban.

Familia omului de afaceri dispărut a primit cu surprindere vestea, iar avocatul acesteia, Dan Ungureanu, a afirmat că măsura „frânge logica unei cercetări judecătoreşti amănunţite”.

„Pe undeva, această măsură frânge logica unei cercetări judecătoreşti amănunţite. Cred că aici este cauza strămutării, apărătorii sau inculpatul au considerat că intenţia de a merge într-o logică foarte strânsă pe probe trebuie blocată şi au încercat această strămutare care ne-a surprins prin admiterea ei”, a declarat Ungureanu.

Avocatul a spus că presa nu poate fi culpabilizată pentru interesul arătat faţă de acest caz.

„Ceea ce mi se pare grav este că s-ar fi putut acuza mass-media pentru anumite ingerinţe sau atenţie excesivă acorată acestei cauze, ceea ce e greşit, pentru că pentru orice viaţă, pentru orice persoană ce a dispărut şi se bănuie că e moartă, autorităţile statului trebuie să acorde aceeaşi atenţie. Faptul că presa a arătat o preocupare faţă de acest caz e un lucru bun”, a afirmat Dan Ungureanu.

Familia lui Abel Apostol s-a mai arătat nemulţumită pentru că va trebui să călătorească la Reşiţa la fiecare termen în proces, afirmând că aceste deplasări vor fi costisitoare.

Potrivit unui comunicat de presă transmis în 2 iulie de Parchetul Tribunalului Arad, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Adrian Buleu, sub acuzaţiile de omor şi distrugere.

Procurorii au susţinut că, în seara de 1 mai, Adrian Buleu l-a agresat pe Abel Apostol în incinta unui local, provocându-i leziuni care au dus la moartea acestuia. Ulterior, Buleu a transportat cadavrul cu autoturismul propriu într-un loc izolat din pădurea Vladimirescu, unde a incendiat maşina, menţiona sursa citată.

Referitor la crimă, procurorii au arătat că în seara de 1 mai între Abel Apostol şi asociata sa Alina Buleu, soţia suspectului, au existat certuri, confirmate de martori. Anchetatorii cred că omorul a avut loc în jurul orei 21.00, în restaurantul de pe Malul Mureşului deţinut în asociere de Alina Buleu şi Abel Apostol, iar cadavrul a fost transportat într-un loc necunoscut, o jumătate de oră mai târziu.

Conform sursei citate, în acest interval unii angajaţi ai restaurantului au observat pete de sânge, iar Adrian Buleu i-ar fi pus pe aceştia să spele de două ori gresia, fără să ofere explicaţii. În plus, i-ar fi cerut unui angajat fără permis de conducere să conducă autoturismul lui Abel Apostol până într-un loc indicat, însă angajatul a refuzat, astfel că maşina victimei a rămas în parcare.

Buleu ar fi transportat singur cadavrul, cu un autoturism BMW pe care îl folosea în mod curent, înscris pe numele unei societăţi comerciale. O parte din traseul său a fost surprins de camere video, astfel încât anchetatorii au aflat că Buleu a oprit la o benzinărie, la ora 22.44, pentru a cumpăra două flacoane de benzină. Din imaginile analizate de procurori reiese că Buleu purta altă îmbrăcăminte faţă de momentul anterior dispariţiei lui Apostol, potrivit declaraţiilor mai multor martori.

Conform rechizitoriului, suspectul s-a întâlnit cu amanta sa, căreia i-a dat un pistol de culoare gri, cu ţeavă lungă, „spunându-i acesteia să îl ascundă foarte bine, indiferent de ce se va întâmpla”. „Arma a fost aşezată de inculpat în poşeta martorei (…) Totodată, din declaraţia martorei a rezultat că în lăcaşul de telefon din autoturism se afla un suport în care se găseau mai multe gloanţe”, scrie în rechizitoriu.

Ulterior, „inculpatul s-a deplasat în pădurea Vladimirescu, unde, într-un loc situat în vecinătatea râului Mureş, a incendiat autoturismul marca BMW”. La ora 23.55, incendiul a fost sesizat de un martor la 112, iar pompierii au intervenit şi au stins focul în jurul orei 01.15.

Potrivit procurorilor, Buleu a fost luat din pădure de către soţia sa, care a venit cu o altă maşină, iar pe drum el a aruncat pe fereastră cheia autovehiculului incendiat, care a fost identificată şi ridicată ulterior de către anchetatori, la indicaţiile soţiei.

Cadavrul omului de afaceri Abel Apostol nu a fost găsit nici până în prezent de către anchetatori, cercetările în acest caz continuând.

Fiul omului de afaceri, Albert Apostol, susţinea că tatăl său ar fi fost ameninţat cu moartea de către familia asociatului său.

Omul de afaceri Abel Apostol deţinea în asociere cu soţia principalului suspect, Adrian Buleu, în centrul municipiului Arad, pe malul Mureşului, o bază sportivă şi un restaurant.

Primul termen în dosarul în care Adrian Buleu este judecat pentru uciderea omului de afaceri arădean Abel Apostol a avut loc în 16 iulie, la Tribunalul Arad.

Avocatul familiei Apostol declara că fiul şi soţia celui ucis cer daune morale de un milion de euro, dar şi alte despăgubiri. Totodată, pe latură penală, avocatul a cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în „omor cu premeditare”.

Citeşte şi Magistratul care judecă dosarul dispariţiei omului de afaceri Abel Apostol a făcut cercetări pe teren