Procesul de calomnie dintre Dan Voiculescu şi Traian Băsescu se mută la Curtea de Apel Bucureşti

Traian Băsescu şi Dan Voiculescu au încheiat războiul declaraţiilor în spaţiul public, dar îl continuă pe cel din sala de judecată. Astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti are loc un termen în procesul în care Voiculescu îl acuză pe fostul preşedinte de declaraţii calomnioase, informează România TV. Până acum amândoi au avut câştig de cauză în acest caz, unul la Judecătorie, celălalt la Tribunal.

27 feb. 2015, 09:16
Procesul de calomnie dintre Dan Voiculescu şi Traian Băsescu se mută la Curtea de Apel Bucureşti

Procesul a fost generat de o declaraţie făcută de Traian Băsescu la discursul din Parlament privind suspendarea sa în vara anului 2012. Voiculescu s-a simţit lezat de afirmaţia preşedintelui României de atunci referitoare la faptul că fondatorul PC ar fi susţinut că este nevoie ca justiţia să fie pusă sub control politic.

„Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, că trebuie să controlăm Justiţia. Dragii mei concetăţeni, această vreme a trecut!”, a spus Băsescu pe 5 iulie 2012.

El le-a transmis iniţiatorilor procedurii de suspendare că nu vor putea întoarce realităţile instuţiilor ca Parchetul General, DNA, sau ÎCCJ la modul de supunere din 2000-2004. „Tentativa dumneavostră de a acapara toate funcţile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de Justiţie, vă asigur, e una greşită, şi poate să eşueze la referendum”, a spus Băsescu.

Imediat, Voiculescu a anunţat pe blogul său că îl va da în judecată pe Traian Băsescu. „Traian Băsescu încearcă, în disperare de cauză, să deturneze dezbaterea publică dinspre gravele sale încălcări ale Constiţutiei spre un conflict personal cu Dan Voiculescu, susţinând astăzi, de la tribuna Parlamentului, că «Voiculescu a declarat: trebuie să controlăm justiţia!». Afirmaţia este integral falsă şi deliberat defăimătoare. Nu am făcut niciodată o asemenea declaraţie. Am susţinut întotdeauna necesitatea garantării deplinei independenţe a justiţiei”, scria Voiculescu pe blog.

El adaugă că afirmaţia lui Băsescu „este doar încă o minciună a preşedintelui care, în 2007, promitea că va demisiona în cinci minute”. „Au trecut 5 ani de atunci, dar nu şi cele 5 minute. Însă nu voi intra într-o polemică. Înţeleg jocul propagandei Băsescu. România nu mai are timp de vorbe, avem nevoie de fapte. Eu voi răspunde cu fapte: îl voi acţiona în judecată pe Traian Băsescu pentru afirmaţii defăimătoare. Nu-i voi solicita nicio daună materială, ci doar să recunoască public că a minţit”, anunţa Voiculescu.

În primă instanţă, la Judecătoria sectorului 5, Dan Voiculescu a câştigat, însă Băsescu a obţinut o sentinţă favorabilă la Tribunalul Municipiului Bucureşti. În consecinţă, procesul s-a mutat la Curtea de Apel.