Procesul intentat de Breivik împotriva statului norvegian va avea loc în închisoare

Procesul intentat de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik împotriva statului norvegian pentru încălcarea drepturilor omului va putea avea loc în închisoarea în care ucigașul este deținut, a decis justiția norvegiană.

05 ian. 2016, 06:39
Procesul intentat de Breivik împotriva statului norvegian va avea loc în închisoare

Menținut în izolare după atacurile în care a ucis 77 de persoane în 22 iulie 2011, Breivik denunță condițiile în care este deținut drept ‘tortură’ și a depus plângere împotriva autorității publice, potrivit Agerpres.

Un proces urmează să aibă loc între 15-18 martie, dar locul acestuia era incert, date fiind restricțiile impuse de o eventuală scoatere din închisoare a reclamantului. Statul propusese ca procesul să aibă loc în mediu carceral, idee la care s-a raliat și avocatul lui Breivik.

‘Considerațiile practice în materie de securitate aici justifică decizia ca procesul să se defășoare în închisoarea din Skien’, la 100 km sud-vest de capitala norvegiană, a decis tribunalul din Oslo, sesizat de dosar.

Declarându-se în război împotriva multiculturalismului, Breivik a ucis mai întâi opt persoane detonând o bombă în apropiere de sediul guvernului la Oslo, iar apoi a deschis focul asupra unei reuniuni a Tineretului laburist pe insula Utoya, făcând alte 69 de victime.

Extremistul — în prezent în vârstă de 36 de ani — a fost condamnat în august 2012 la o pedeapsă de 21 de ani închisoare, susceptibilă a fi prelungită atât timp cât va fi considerat o amenințare pentru societate.

Un raport al Apărătorului drepturilor publice în noiembrie i-a furnizat argumente pentru a estima că menținerea sa în izolare reprezintă ‘un risc crescut de tratament inuman’.