Procesul torţionarului Alexandru Vişinescu, comentat pe larg în presa internaţională

Torţionarul Alexandru Vişinescu s-a prezentat, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, acolo unde a avut loc procesul în care este acuzat de moartea a 12 deţinuţi politici în perioada în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat. Evenimentul a fost comentat pe larg în presa internaţională.  

25 sept. 2014, 20:02
Procesul torţionarului Alexandru Vişinescu, comentat pe larg în presa internaţională

Jurnaliştii străini au comentat pe larg prezentarea torţionarului Alexandru Vişinescu, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, acolo unde a avut loc procesul în care este acuzat de moartea a 12 deţinuţi politici în perioada în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat.

Într-o sală de judecată înţesată de oameni din Bucureşti, România a luat în cele din urmă măsuri pentru o reconciliere cu trecutul său comunist, aflat sub spectrul brutalităţii. La 25 de ani de la căderea regimului Ceauşescu, România a deschis, miercuri, pentru prima dată un proces împotriva unui individ acuzat de crime comise în timpul celor 40 de ani de regim comunist, scrie în ediţia de joi The Guardian.

Alexandru Vişinescu, în vârstă de 88 de ani, este acuzat de crime împotriva umanităţii pentru rolul său de fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat unde era închişi deţinuţii politici.

Jurnaliştii de la France Press au publicat un interviu cu Alexandru Vişinescu în care acesta spune că nu a făcut decât să execute ordinele primite.

„Dacă chiar am făcut ceva rău, de ce m-au ţinut acolo 8 ani? Tot timpul mi-au dat note foarte bune pe timpul cât am fost acolo. De ce nu vorbesc la direcţia generală?”, spune Alexandru Vişinescu în interviul citat de France Press.

Publicaţia britanică The Telegraph compară cazul Vişinescu cu procesele naziştilor de la Nuremberg. Jurnaliştii relatează că torţionarul este acuzat de crime împotriva umanităţii.

 „Alexandru Vişinescu, în vârstă de 88 de ani, este acuzat de instituirea unui regim de exterminare, prin înfometare şi bătăi, în una dintre cele mai cunoscute închisori din România”, explică ziarul britanic.

Jurnaliştii americani de la Global Post precizează că procesul este foarte important pentru Europa de Est, unde mulţi dintre responsabilii pentru crimele din timpul comunismului au scăpat fără a fi pedepsiţi.