Procuroarea DNA care a scăpat-o iniţial pe Elena Udrea în Dosarul Gala Bute, RECLAMATĂ la CSM VIDEO

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a declarat, marţi, că fostul procuror anticorupţie, Alina Stoica, care s-a ocupat, iniţial, de Dosarul Gala Bute şi al cărei rechizitoiu, în care doar Rudel Obreja a fost găsit vinovat, nu şi Elena Edrea, aflată acum în arest preventiv, a fost reclamată la CSM. Kovesi a făcut dezvăluirea la mai bine de un an de la sesizarea CSM. După infirmarea în Dosarul Bute, Alina Stoica a plecat de la DNA şi s-a mutat la DIICOT, condus atunci de Alina Bica, prietena Elenei Udrea.

10 mart. 2015, 10:18
Procuroarea DNA care a scăpat-o iniţial pe Elena Udrea în Dosarul Gala Bute, RECLAMATĂ la CSM VIDEO

Lauda Codruţa Kovesi a fost întrebată, marţi, despre fostul procuror DNA, Alina Florentina Stoica, a cărei rezoluţie în Dosarul Gala Bute a fost infirmată.

La momentul la care s-a dispus infirmarea în acest dosar, a fost sesizat CSM cu privire la doamna procuror. Solutia o aflati de la CSM, nu de la noi„, a precizat Kovesi.

CITEŞTE ŞI Laura Codruţa Kovesi, reacţie la ATACURILE Elenei Udrea: Suntem IMUNI la astfel de declaraţii VIDEO

Alina Florentina Stoica a cercetat mai bine de un an și jumătate dosarul Galei Bute, din primăvara lui 2012 și pînă în decembrie 2013. În decembrie 2013, Alina Stoica decidea trimiterea cauzei în instanţă, dar numai cu Rudel Obreja în calitate de inculpat.

Conducerea DNA i-a invalidat rechizitoriul în cazul fraudei din bani europeni, șefii ei negînd concluzia Alinei Stoica că doar Rudel Obreja era vinovat pentru cheltuirea nelegală în iulie 2011 a 2,5 milioane de euro din bani publici.

Alina Stoica a plecat de la DNA, iar dosarul a fost preluat de procuroarea Mariana Alexandru care a decis să infirme rechizitoriul.  Plecată de la DNA după ce i s-a infirmat rechizitoriul Galei Bute, procurorul Alina Florentina Stoica a fost angajată în 2014 la DIICOT de către Alina Bica, prietena Elenei Udrea.

Jurnalistul Cătălin Tolontan consideră bizar că Laura Codruţa a anunţat abia acum faptul că a fost sesizat CSM în cazul Alinei Stoica.

„Vreme de foarte mult timp n-am aflat de lucru acesta. De ce vine Laura Codruţa Kovesi şi face abia cum această declaraţie, este foarte greu să înţeleg”, a spus Tolontan la România TV

„Nu avem nici un motiv să o apărăm pe Alina Stoica. Ajunsă sub aripa Alinei Bica la DIICOT, procuroarea plecată din DNA ne-a dat în judecată pentru că nu-i poate urmări cu spor pe traficanții internaționali de droguri din cauza a ceea ce am scris despre munca ei în Gala Bute. Tema aceasta se va regla însă în instanță. Iar una-i una și alta-i alta.

De ce n-a spus Kovesi în decembrie 2013 că a reclamat-o pe Alina Stoica la CSM, atunci cînd i-a fost infirmat rechizitoriul?! Potrivit reporterului A3 specializat pe justiție, Ana Maria Roman, CSM nu i-a găsit nici o culpă Alinei Stoica. Și asta putea spune DNA.

În momentul sentinței definitive în Gala Bute ne vom da seama dacă Stoica a avut sau nu dreptate cînd a opinat că doar Rudel Obreja este responsabil. Însă de a tăcut Kovesi atîta vreme? De ce a tăcut cînd președintele Traian Băsescu ștergea pe jos cu acest dosar și cu toți cei care aveau dubii asupra lui?

Înțelegem că Stoica a greșit în viziunea DNA, de vreme ce a fost reclamată la CSM. Dar Mariana Alexandru ce a făcut de s-a pensionat brusc, în septembrie 2014, taman cînd să termine același dosar? Echipa procuroarei și a ofițerilor judiciari a fost pulverizată, iar în spate au rămas niște versiuni compromițătoare sau eroizante și cam atît. Puțin totuși, pentru un adjunct de șef de secție DNA și după o carieră de peste 30 de ani de magistratură.

Declarația de azi a Laurei Kovesi vine în linie cu mișcările supraturate lansate din ianuarie 2015 împotriva Elenei Udrea. De fapt, nu e o intervenție împotriva lui Stoica, ci împotriva lui Udrea, despre care se înțelege că a avut protecție în interiorul DNA. Cam așa se comportă sistemele cazone. După inactivitate, se intră în agitație. Iar în această falie dintre inerție și euforie se strecoară, de regulă, erori sau chiar abuzuri.

Ca și în cazul Alinei Stoica, Alinei Bica sau Elenei Udrea, că e limpede că nu s-au grupat degeaba ele în același pol de interese, nu avem nici un motiv să îl apărăm pe fostul ministru al turismului. Dar Udrea trebuie judecată exclusiv pe probele aduse în instanță, nu pe părerea noastră sau a mulțimii despre ea. Cu cît e mai nervos DNA în materie de Elena Udrea, cu atît cazul devine mai neclar.

Și noi mai curioși ca să aflăm ce s-a întîmplat de fapt cu dosarul Gala Bute. Pentru că s-ar putea să aflăm ceva mai important decît soarta unui simplu caz”, a scris Tolontan şi pe blog.