Procurorii anticorupţie şi mascaţii au descins la sediul Procuraturii Generale din Chişinău şi l-au reţinut pe Procurorul General

Procurorii Anticorupție și mascații de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins marți seara la sediul Procuraturii Generale de la Chișinău, relatează presa de dincolo de Prut. Potrivit unor surse judiciare, procurorul general Alexandr Stoianoglo ar fi fost reținut pentru 72 de ore. Acesta se pregătea să susțină o conferință de presă când mascații au intrat în șediul Procuraturii.

05 oct. 2021, 19:33
Procurorii anticorupţie şi mascaţii au descins la sediul Procuraturii Generale din Chişinău şi l-au reţinut pe Procurorul General

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta a fost escortat la domiciliu unde ar urma să aibă loc percheziții, iar ulterior ar urma să fie transferat în izolatorul de detenție preventivă. Stoianoglo a declarat jurnaliștilor că este vorba „de o răzbunare din partea președintelui țării”, Maia Sandu.

Procurorul Victor Furtună, din cadrul Procuraturii Anticorupție, a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General Alexandr Stoianoglo. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Cnform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”, a scris ministrul, potrivit Deschide.md.

Ministrul Justiţiei al Republicii Moldova doreşte convocarea Consiliului Superior al Procurorilor chiar marţi

Potrivit acestuia, deși legea prevede că Consiliul Superior al Procurorilor se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, Litvinenco consideră că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un Procuror General interimar.

CSP l-a desemnat astăzi pe Victor Furtună în calitate de procuror care va examina legalitatea mai multor acțiuni întreprinse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre implicarea șefului PG în dosarul „Laundromat”, decizia de a renunța la învinuirile aduse controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, dar și altele.

Citeşte şi: Kremlinul reacţionează la dezvălurile Pandora Papers, despre presupusa amantă a lui Vladimir Putin. Aceasta are un apartament de 4 milioane de dolari la Monaco


loading...