Procurorii au clasat dosarul Bechtel. Contractul în original nu a fost găsit

Procurorii au decis clasarea dosarului în care se investiga contractul cu Bechtel, pentru că o parte din fapte s-au prescris, iar altele nu sunt pervăzute de legea penală.

11 oct. 2016, 09:20
Procurorii au clasat dosarul Bechtel. Contractul în original nu a fost găsit

Dosarul Bechtel a fost deschis de procurorii DNA în anul 2013, în urma unei plângeri depuse de Dan Șova, fost ministru al Marilor Proiecte. El a făcut inițial o sesizare la DNA pentru abuz în serviciu, neglijență în serviciu și distrugere pentru dispariția contractului original, potrivit Digi24. DNA şi-a declinat însă competenţa către Parchet, iniţial către Parchetului sectorului 1, apoi către Parchetului sectorului 5, care l-a clasat acum pe motiv ca o parte dintre fapte s-au prescris.

Dosarul Bechtel a fost cel mai păgubos contract încheiat de România în materie de autostrăzi, pentru că am plătit 1,4 miliarde euro pentru doar 52 de kilometri de autostradă, realizaţi în 10 ani. Contractul a fost încredinţat direct, fără procedură de licitaţie. Preţul estimat a fost de 5,4 milioane de euro pe kilometru.

În 2013, ministrul PSD de atunci al Marilor Proiecte Dan Şova anunţa dispariţia contractului cu Bechtel.

Pe 1 august 2013 a apărut în media informaţia că a dispărut contractul original Bechtel, pentru construirea Autostrăzii Braşov-Cluj-Borş. Autoritățile spun că nu l-au găsit, șefii din Transporturi au ridicat din umeri, la fel ca și șefii din Compania Națională de Drumuri.

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, anunţa, în 7 august 2013, că a depus plângere penală la Parchetul ICCJ împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l că ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003 pentru a-l apăra pe fostul premier. Anterior, Şova susţinea că desecretizarea contractului cu Bechtel nu s-a făcut pentru că nu s-a găsit, la Ministerul Transporturilor, varianta originală. În replică, Boagiu susţinea atunci că documentul se află la etajul 2, camera 58.

Între timp, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a publicat unele documente declasificate referitoare la contract.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012. Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări, fiind reziliat în mai 2013, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri.