Procurorii au decis: Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, a orchestrat genocidul de la Srebreniţa

Fostul șef militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, a fost o figură centrală în masacrarea celor circa 8.000 de musulmani din Srebreniţa în 1995, au declarat luni procurorii în pledoaria lor finală în procesul de la TPI în care Mladici este acuzat de genocid, relatează Reuters.

05 dec. 2016, 15:47
Procurorii au decis: Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, a orchestrat genocidul de la Srebreniţa

Deși avocatul său a încercat să îl prezinte ca fiind o ‘figură marginalizată’, Mladici a ajutat la orchestrarea masacrului, a declarat procurorul Alan Tieger în fața judecătorilor de la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII).

‘Mladici a mers la Srebreniţa afirmând că a sosit momentul să se răzbune pe turci’, a adăugat procurorul Tieger.

Citeşte şi Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadjici, face apel la condamnarea sa la 40 de ani de închisoare

Pe 11 iulie 1995 Mladici a promis să le dea înapoi orașul sârbilor. În zilele următoare, circa 8.000 de ‘bărbați și băieți din Srebreniţa, tineri în vârstă de 12 ani, au fost uciși în mod sistematic’, a mai spus el, informează Agerpres.

Procurorii și-au prezentat argumentele finale în procesul lui Mladici, ultimul proces important pentru crime de război judecat de acest tribunal, care își reduce activitatea după mai mult de 20 de ani.

Mladici, 74 de ani, este pasibil de închisoare pe viață pentru două capete de acuzare pentru genocid și nouă capete de acuzare pentru crime împotriva umanității și crime de război. Audierile finale vor avea loc până pe 15 decembrie și un verdict urmează să fie dat în 2017.