Procurorii au eliminat pista teroristă în atacul asupra unor militari în faţa moscheii din Valence

Bărbatul care a intrat cu mașina, vineri după-amiază, în militarii postați în fața unei moschei din Valence, sud-estul Franței, a declarat că intenția sa a fost să ucidă soldați sau să fie ucis de aceștia, a afirmat sâmbătă procurorul Alex Perrin, precizând că "pista teroristă este în acest moment eliminată", relatează AFP.

02 ian. 2016, 18:22
Procurorii au eliminat pista teroristă în atacul asupra unor militari în faţa moscheii din Valence

„Nimic nu trimite la apartenența la o rețea” teroristă, a indicat Perrin, într-o conferință de presă, făcând referire la „comportamentul unui individ solitar”.

După reținerea sa, acesta a făcut „afirmații confuze”, vorbind despre „voința sa de a fi ucis de militari”, pe motiv că aceștia „omoară oameni”, sau să fie ucis de ei, „o modalitate de a se prezenta ca martir”, a indicat procurorul. Atacatorul, care a fost rănit grav la braț și la picior de militarii care au încercat să-l neutralizeze, a fost spitalizat la Valence și interogat în cursul după-amiezii de sâmbătă.

Agresorul, în vârstă de 29 de ani, francez de origine tunisiană, nu era cunoscut de poliție, justiție ori serviciile de informații. Chiar dacă există întrebări cu privire la sănătatea sa mintală, nu îi este cunoscut nici „un trecut psihiatric”, a precizat procurorul Perrin.

Conform acestuia, este vorba despre „un musulman praticant, dar nu radical”, rezident la periferia orașului Lyon, șomer, aflat la Valence de câteva zile, pentru a-și vizita familia.

La domiciliul său și în automobil „nu au fost găsite arme sau documente legate de o eventuală apartenență la un radicalism religios sau la mișcări teroriste”, a indicat Perrin.

„Motivațiile sale sunt deocamdată inexplicabile”, a adăugat procurorul, subliniind totuși că, în timpul atacului, bărbatul „ar fi strigat „Allah e mare”, ceea ce arată o legătură cu o anumită religiozitate”.

Citeşte şi Focuri de armă în faţa unei moschei din Franţa. Un bărbat a vrut să intre cu maşina în 4 militari