Procurorii au pus sechestru pe bunurile lui Vlad Filat. Au fost ridicate cinci maşini de lux

Justiția de la Chișinău a pus luni sechestru pe o serie de bunuri, în primul rând maşini de lux, aparținând fostului premier Vlad Filat, reținut în cadrul unei mega afaceri de corupție și fraudă bancară ce implică în total 1 miliard de dolari, potrivit mass-media de peste Prut.

20 oct. 2015, 06:43
Procurorii au pus sechestru pe bunurile lui Vlad Filat. Au fost ridicate cinci maşini de lux

Procurorii au pus sechestru pe cinci automobile care îi aparțin lui Vlad Filat — un Porsche Macan, două Touareg-uri, o Toyota Land Cruiser și un Mercedes Clasa S.

‘Mașinile vor fi folosite în calitate de probe și vor avea statut de corpuri delicte’, au declarat pentru Moldova.org surse apropiate de dosar, indicând că toate aceste autoturisme de lux au fost aduse deja la Centrului Național Anticorupție (CNA) din Chișinău.

Procurorul de caz, Adriana Bețișor, a declarat presei că mașinile aparțin lui Filat și familiei sale și că au fost confiscate în cadrul investigațiilor, conform Jurnal.md. ‘Nu este exclus să fie aplicat sechestru pe întreaga avere ce-i aparține lui Filat. Procedura a fost deja pornită’, a precizat Bețișor.

Aceste automobile figurează în autodenunțul omului de afaceri Ilan Shor, depus săptămâna trecută la Procuratura Generală.

‘La solicitarea lui Vlad Filat, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, au fost procurate automobile de model Mercedes Viano, de care el se folosește și în acest moment și care sunt înregistrate pe numele companiei Dufremall, două mașini Volkswagen Tuareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser și altele care au fost înregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc’, scrie în autodenunțul său Ilan Shor.

Duminică, judecătorii au prelungit cu 30 de zile perioada de arest preventiv pentru Vlad Filat, reținut joia trecută, după ce legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentară.

Averea fostului premier

Filat, care a fost până la reținerea sa liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, proeuropean), este suspectat de deturnarea a 250 de milioane de dolari din sistemul bancar moldovean în perioada în care a fost premier (între 2009 și 2013).

În declarația de avere pe 2014, Vlad Filat, lider PLDM la acea vreme, declară că în afară de salariul de deputat în sumă de 10.395 lei (moldovenești) a încasat dividende de circa 420.000 de euro (circa 8 milioane de lei moldovenești) din cota de 95,37% deținută la Kapital Invest Company din Iași, potrivit publicației financiare Mold-Street.

Citeşte şi Republica Moldova: PLMD a contestat la Curtea Constituţională ridicarea imunităţii lui Vlad Filat

Fostul premier moldovean mai declară o casă de 180 metri pătrați (evaluată la peste 3 milioane de lei /moldovenești/), un teren de 14 ari (evaluat la peste 1 milion de lei /moldovenești/), două garaje (de 150.000 de lei /moldovenești/ fiecare), două autoturisme — o Toyota Corolla din 2008 și un Porsche Cayenne din 2013. Filat mai declară cinci conturi bancare, din care doar două i-ar aparține — unul de 150.000 de lei (moldovenești) și altul 16.800 de euro. Soția sa Angela Gonța a încasat pe anul trecut un salariu de 19.300 de lei (moldovenești) și drepturi de autor de la PRO TV (Chișinău) de 143.800 de lei.

Potrivit unor estimări neoficiale, Filat ar fi unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Moldova, deținând prin persoane interpuse un adevărat holding media, instituții bancare și afaceri în sectorul agricol.

Cotidianul ucrainean Delo îi atribuia lui Vlad Filat în 2010 o avere de circa 30 milioane de dolari, din afaceri cu tutun și imobiliare, conform Mold-Street.