Procurorii DNA au descins la sediul ISU Dâmboviţa. Oamenii legii investighează modul de intervenţie al oamenilor lui Arafat la Crevedia

Procurorii din cadrul direcţiei militare a DNA au mers miercuri dimineaţă la sediul ISU Dâmboviţa pentru a ridica documente relevante în dosarul de abuz în serviciu deschis in rem în legătură cu intervenţia de după explozia de la Crevedia.

30 aug. 2023, 08:36
Procurorii DNA au descins la sediul ISU Dâmboviţa. Oamenii legii investighează modul de intervenţie al oamenilor lui Arafat la Crevedia

Surse apropiate de ancheta DNA susțin că documentația căutată pentru ridicare de către anchetatorii militari anticorupție se referă la schemele de personal, pentru identificare funcționarilor IGSU cu atribuții pentru zona respectivă și obiectivele aferente, la lucrările întocmite de către aceștia referitor la stațiile de carburanți din zonă, la rapoartele de control privind autorizarea PSI precum și alte asemenea documente.

Aceleași surse reamintesc pentru Stiripesurse faptul că ancheta penală de la DNA militar este momentan în faza de cercetare a posibilității comiterii unor fapte de competența DNA nu și față de persoane și asigură că la momentul difuzării acestei știri în dosar nu s-ar fi emis mandate de percheziții de către un judecător de drepturi și libertăți.

DNA afirma oficial că pe rolul Direcției au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii.

Citeşte şi: Clotilde Armand, audiată de procurori în dosarul în care este acuzată de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese și incompatibilitate

Surse judiciare afirmă că procurorii DNA militari ar fi deschis cel de-al doilea dosar penal de cercetare penală în rem, caz în care se verifică felul în care au fost respectate de către ISU și alte autorități din sfera militară modalitatea de funcționare a stației GPL unde s-a produs tragedia din Crevedia.

Concret, spun sursele citate, se verifică dacă există aviz PSI pentru funcționarea stației și mai ales cum a fost el acordat precum și dacă s-au îndeplinit toate procedurile și normele ce erau necesare pentru respectivele dispozitive.

Anterior, surse judiciare informau că un prim dosar penal de cercetare în rem pentru fapte de abuz în serviciu privind situația exploziei de sâmbătă seara a fost deschis de Direcție. Surse judiciare afirmau ca DNA va verifica actele și acțiunile funcționarilor cu atribuții de control legat de incidentul violent de sâmbătă seara.

La acest moment faptele de abuz sunt singurele cercetate în acest dosar dar există posibilitatea extinderii și către alte fapte de corupție dacă pe parcursul verificărilor vor fi identificate indicii și probe relevante.

Dosarul prim deschis este cercetat de către procurorii civili ai Direcției Naționale Anticorupție.

Citeşte şi: Cătălin Predoiu propune confiscarea mașinilor şoferilor drogați. Termenul pentru restituirea permisului anulat ar putea crește la 3 ani. „Vrei carnet, test antidrog!”