DNA contestă sentinţele date în Dosarul Microsoft. Kovesi: „Nu comentez condamnările”

Procurorii DNA contestă sentințele date în Dosarul Microsoft, în care Dorin Cocoș, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu au fost condamnaţi la închisoare cu executare, potrivit România TV.

25 mart. 2016, 11:07
DNA contestă sentinţele date în Dosarul Microsoft. Kovesi: „Nu comentez condamnările”

Procurorii DNA vor face apel, vineri, la sentinţa din dosarul Microsoft pronunţată joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anunţat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 „În cursul zilei de azi (vineri – n.r.) am înregistrat la ICCJ cererea de apel, urmează să motivăm în zilele următoare, după ce o să analizăm și motivarea instanței de judecată„, a declarat Kovesi, după ce a participat la bilanțul Inspecției judiciare a CSM, potrivit Agerpres.

Ea a spus că nu comentează soluția instanței. „Nu pot să comentez soluția instanței. Ce avem de comentat o să comentăm în scris atunci când vom depune motivarea pentru cererea de apel„, a răspuns șefa DNA, întrebată dacă i se par mici condamnările în dosarul Microsoft.

Instanta suprema i-a condamnat, joi, pe Gheorghe Stefan „Pinalti” la 3 ani de inchisoare cu executare, iar pe Dorin Cocos si Gabriel Sandu la cate 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul Microsoft. Afaceristul Nicolae Dumitru a fost condamnat la un an și șase luni închisoare cu suspendare. Decizia instantei nu este definitivă.

În plus, judecătorii au hotărât confiscarea a un milion de euro de la Nicolae Dumitru, 2,19 milioane euro de la Gabriel Sandu, 3,9 milioane de euro de la Dorin Cocoş şi 3,9 milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

Dorin Cocoş a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, a fost condamnat pentru luare de mită şi spălare de bani, iar Dumitru Nicolae a fost condamnat pentru trafic de influenţă.

În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanța a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 90 de zile în cadrul Administrației Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.

CITEŞTE ŞI: Dosarul Microsoft: Fostul primar Gheorghe Ştefan ar putea scăpa cu doar două luni de puşcărie

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, pentru a asigura firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Potrivit procurorilor DNA, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.