Procurorii DNA l-au reținut pe unul dintre cei mai longevivi directori ai CNAIR. Florea Dacălu este cercetat pentru luare de mită și trafic de influență

Procurorii DNA l-au reținut pentru 24 de ore pe Florea Dacălu, unul dintre cei mai longevivi directori ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). El este acuzat te luare de mită și trafic de influență.

23 oct. 2022, 13:00
Procurorii DNA l-au reținut pe unul dintre cei mai longevivi directori ai CNAIR. Florea Dacălu este cercetat pentru luare de mită și trafic de influență

Directorul Direcţiei de Întreţinere Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost reţinut duminică, de procurorii DNA.

Citește și Marian Vanghelie, primele declaraţii după ce DNA a anunţat că îl urmăreşte penal: „Au vrut să împuşte doi iepuri, pe mine şi pe Tudorache. Mi-e frică şi nu-mi e. Am avut 25 de dosare, am câştigat 20”

Florea Dascălu este cercetat pentru luare de mită, trafic de influenţă în formă continuată şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

„În perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director (…), ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani şi alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să îşi exercite influenţa pe care o avea asupra unor funcţionari publici şi privaţi, promiţând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activităţii comerciale a administratorului respectiv (câştigarea de contracte şi lucrări de estetică rutieră şi deszăpezire). Tot în contul sumei menţionate şi al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziţia aceluiaşi administrator mai multe date nedestinate publicităţii, informaţii menite să îi asigure câştigarea unor licitaţii organizate de CNAIR”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor DNA, Florea Dascălu ar fi primit, pentru acțiunile enumerate mai sus, suma de 10.000 de lei şi foloase necuvenite în cuantum de 2.060 de lei pe 7 mai 2022, suma de 10.000 de lei pe 12 iulie 2022, iar în urmă cu o zi, când a fost prins în flagrant, suma de 10.000 de lei şi foloase necuvenite în cuantum de 5.000 de lei.

Florea Dascălu va fi prezentat duminică la Tribunalul Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, transmit procurorii DNA.

Citește și Laura Codruța Kovesi: „Iohannis mi-a cerut, în vara lui 2018, demisia de la șefia DNA, înainte de semnarea decretului de revocare din funcție. Am refuzat”