Procurorii germani au decis că teroristul care comis atentatul cu camion în Târgul de Crăciun din Berlin a acţionat singur

Atacatorul care a intrat cu un camion într-un târg de Crăciun la Berlin a acționat singur, dar a primit instrucțiuni de la militanți din străinătate ai grupării Statul Islamic, a anunțat luni procurorul federal în parlamentul de la Berlin.

03 iul. 2017, 16:00
Procurorii germani au decis că teroristul care comis atentatul cu camion în Târgul de Crăciun din Berlin a acţionat singur

Procurorul Thomas Beck a declarat în fața unei comisii parlamentare că Anis Amri, care a intrat cu camionul într-o piață de Crăciun din Berlin la 19 decembrie, ucigând 12 oameni, plănuise să moară în timpul atacului și a lăsat portofelul său și telefoanele mobile la fața locului, pentru a revendica acest atac.

În timpul sesiunii parlamentare va fi audiat și Bruno Jost, fost procuror federal însărcinat cu examinarea unor posibile erori comise de autorități în acest caz, care își va prezenta raportul interimar.

Poliția și Parchetul de la Berlin sunt sub focul criticilor după atacul sângeros din decembrie, revendicat de gruparea Statul Islamic, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Autorităţile franceze au inculpat un bărbat care pregătea un posibil atac împotriva lui Emmanuel Macron

Autoritățile germane au clasat cu câteva luni înainte o anchetă ce îl viza pe tunisianul Anis Amri, suspectat la acea dată că pregătea un atentat, însă anchetatorii au renunțat în septembrie, nedescoperind altceva decât fapte legate de ‘trafic de droguri’ și scandaluri, pentru care bărbatul nu a fost anchetat.

Cu toate acestea, operațiunile de supraveghere a lui Amri au relevat că acesta practica trafic de droguri în bandă organizată, ceea ce făcea ‘absolut posibilă’ arestarea lui, potrivit ministrului de interne al Berlinului, Andreas Geisel. Acesta chiar a depus o plângere împotriva poliției Berlinului, suspectată că a falsificat după atentat un document din ancheta sa împotriva lui Anis Amri, pentru a se sustrage acuzațiilor de neglijență.