Procurorii încep audierile în cazul petiţiei împotriva accizei la carburanţi

Procurorii au început ancheta în cazul semnăturilor false depuse de Partidul Mişcarea Populară împotriva accizei la carburant. Cei care au întocmit listele sunt citaţi la Parchet ca să dea explicaţii în legătură cu peste 200.000 de semnături care nu pot fi descifrate şi nu corespund unor nume reale, transmite România TV.
Filip Stan
06 mai 2014, 10:22
Procurorii încep audierile în cazul petiţiei împotriva accizei la carburanţi

După audierea tinerilor care s-au ocupat de strângerea de semnături, este posbil să se treacă şi la audierea unor lideri ai PMP. Deocamdată, procurorii au început urmărirea penală in rem, pentru fals în înscrisuri oficiale.

Potrivit unui raport al Corpului de Control al Guvernului, dintre 300.000 de semnături strânse de partidul lui Traian Băsescu împotriva accizei la carburanţi, doar 2.700 au fost identificate ca fiind valabile. Printre cei care „au semnat” petiţia iniţiată de PMP apar şi persoane decedate în urmă cu mai mulţi ani.

Corpul de control al primului-ministru a efectuat o acţiune de documentare la Secretariatul General al Guvernului în legătură cu înregistrarea unei petiţii colective depuse de Florian Daniel Geantă, în calitate de membru al Partidului Mişcarea Populară, împotriva introducerii accizei la combustibil.

Petiţia a fost depusă în 31.03.2014 şi conţinea un număr de 300.000 de semnături de la cetăţenii României, după cum susţineau cei de la PMP. Petiţia colectivă a fost însoţită de date personale şi semnături şi din antet reieşea că a fost iniţiată şi susţinută de Partidul Mişcarea Populară, reprezentanţii partidului implicându-se direct în activitatea de strângere a semnăturilor, se arată în nota Corpului de Control al premierului.

În susţinerea petiţiei colective au fost depuse 9 cutii, fără a fi depuse documente din care să rezulte conţinutul cutiilor, numărul exact al filelor depuse sau numărul precis al semnăturilor.

Potrivit Corpului de Control, după înregistrarea petiţiei respective şi deschiderea cutiilor cu liste de semnături (14.608 file cuprinse în 63 de bibliorafturi) s-a constatat că acestea ar fi fost completate în perioada 1 ianuarie – 25 martie 2014.

În urma verificărilor, Corpul de Control a identificat că din cele „300.000 de semnături” fie lipseau foarte multe, fie erau „semnături” luate „prin telefon”, fie apăreau de mai multe ori, 23 de file fiind identificate atât în original, cât şi în copie.

„Numărul total de rubrici care conţin numele şi prenumele, localitatea şi semnătura petiţionarului este de 209.719”, se arată în nota Corpului de Control. Dintre acestea, „numai un număr de 3.468 de rubrici cu „semnături” au menţionate date de natură a permite identificarea petiţionarilor (CNP ori seria şi numărului actului de identate, domiciliul sau data naşterii). Prin urmare, un număr total de 206.251 rubrici cu „semnături” nu conţin date de natură a permite identificarea petiţionarilor”, se mai arată în raport.

Priun urmare, doar 3.468 de petiţionari sunt identificabili şi pot fi consideraţi petiţionari în sensul dispoziţiilor legale, cu condiţia ca datele de identificare să corespundă realităţii, a concluzionat Corpul de Control.

Ulterior, s-a procedat la efectuarea de verificări în evidenţele Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, dintre cele 3.468 de persoane verificate au fost identificate doar 2.748, iar pentru un număr de 720 de persoane datele s-au dovedit inexacte sau necorspunzătoare adevărului. În plus, 255 de „semnături” figurează în liste cu acte de identitate ce aparţin, în realitate, altor persoane, potrivit datelor transmise de cei de la Evidenţa Populaţiei.

Alte 12 cazuri sunt ale unor „petiţionari” care de fapt sunt DECEDAŢI încă dinaintea întocmirii listelor. Alte patru „semnături” sunt ale unor persoane ale căror date de identificare comunicate nu mai erau valabile de câţiva ani.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 6 iulie. Nu scăpăm de caniculă. Primul Cod roșu din acest sezon
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african