Procurorul Călin Nistor, propus de ministrul Justiţiei ca adjunct al lui Kovesi, la DNA

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a lui Călin Nistor în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

26 apr. 2013, 14:49
Procurorul Călin Nistor, propus de ministrul Justiţiei ca adjunct al lui Kovesi, la DNA

Procurorul Călin Nistor este şeful interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din 11 martie, fiind delegat pentru şase luni.

Ministerul Justiţiei arată, într-un comunicat de presă, citat de agenţia Mediafax, că procurorul Călin Nistor a fost propus în funcţia de adjunct al şefului DNA întrucât acesta cunoaşte problematica instituţiei, fiind asigurată astfel continuitatea în activitatea Direcţiei.

La formularea propunerii a fost avut în vedere faptul că domnul procuror Călin Nistor a lucrat neîntrerupt în cadrul DNA începând din anul 2006, dobândind o experienţă semnificativă atât în ceea ce priveşte urmărirea penală, cât şi activitatea managerială. Având în vedere calitatea actuală, de procuror şef al DNA, domnul Călin Nistor cunoaşte problematica acestei structuri, astfel încât numirea sa în funcţie ar fi de natură să asigure şi continuitatea în activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie„, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Premierul Victor Ponta spunea, la începutul lunii aprilie, că i-a propus procurorului şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor, să ocupe postul de adjunct al şefului DNA, dar acesta a refuzat.

Ulterior, premierul Ponta spunea că va încerca să aibă o nouă discuţie cu Călin Nistor şi cu ceilalţi procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a-i convinge să accepte funcţii de conducere în structurile DNA.

Premierul Victor Ponta i-a propus în 3 aprilie, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe Tiberiu Niţu, ca procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi pe Alina Bica pentru şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Pe lista propunerilor mai sunt Bogdan Licu, pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, Codruţ Olaru, ca adjunct al procurorului general al Parchetului, şi Elena Hosu, ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Proiectele de management ale celor şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din parchete au fost puse în dezbatere publică, candidaturile urmând să fie verificate de Consiliul Superior al Magistraturii până în 30 aprilie, iar rezultatele să fie analizate în 7 mai.

În 8 mai vor fi intervievaţi candidaţii pentru funcţiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general şi adjunct al procurorului general din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în 9 mai vor susţine interviurile candidaţii pentru funcţiile de procuror-şef al DNA, procuror-şef şi adjunct al procurorului şef din DIICOT, potrivit calendarului stabilit de Secţia pentru procurori a CSM.

Avizele pentru cei şase candidaţi vor fi transmise de CSM Ministerului Justiţiei în 10 mai.


loading...