Procurorul care a bruscat-o pe Sorina, cercetat penal pentru abuz în serviciu UPDATE

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a dezbătut, miercuri, acţiunea disciplinară transmisă de Inspecţia Judiciară pe numele procurorului Maria Piţurcă de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, care ar fi bruscat o fetiţă de 8 ani, în timp ce copilul era ridicat din casa asistentului maternal din Baia de Aramă pentru a fi dat spre adopţie unei familii de români din SUA. La sosirea la CSM, Maria Pițurcă nu a dorit să facă declaraţii. Mai mult, ea le-a dat peste microfon jurnaliştilor care au vrut să-i pună intrebări. 

10 iul. 2019, 06:53

UPDATE Procurorul Maria Piţurcă este cercetat penal de Secţia specială pentru magistraţi pentru abuz în serviciu, informează România TV.

______

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a luat în discuţie miercuri cazul Mariei Antoaneta Piţurcă, procuror şef Secţie de urmărire penală din cadrul Parchetului Curţii de Apel Craiova, pentru care Inspecţia Judiciară a propus suspendarea din funcţie, aceasta fiind cercetată disciplinar.

Maria Piţurcă a venit la sediul CSM însoţită de avocat, iar la intrare a evitat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. În încercarea de a evita reporterii, Maria Piţurcă a lovit cu mâna peste microfoanele acestora.

Audierea procurorului şi dezbaterea cazului nu au fost publice. După audieri, CSM a decis să amâne pronunțarea unei decizii în cazul Mariei Pițurcă pentru joi.

Inspecţia Judiciară a anunţat în 2 iulie că Maria Piţurcă este cercetată disciplinar. Tot atunci, Direcţia de inspecţie pentru procurori a înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară propunerea de suspendare din funcţie a procurorului, până la finalizarea procedurii disciplinare.

Inspecţia Judiciară – Direcţia de inspecţie pentru procurori a dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul Maria Antoaneta Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova sub aspectul abaterilor disciplinare prev. de art.99 lit. a) şi t) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările ulterioare, reţinându-se că există indicii cu privire la săvârşirea abaterilor disciplinare constând în „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi respectiv „exercitare a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni”, au transmis reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.

În 21 iunie, fetiţa de opt ani a fost luată de autorităţi din locuinţa asistentului maternal din Mehedinţi, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA. Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă „Mami, nu vreau să plec”, în timp ce procurorul trage de ea şi încearcă să o ducă la maşină, pentru a fi preluată de părinţii adoptivi.

Acţiunea a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

Mandatul de percheziţie la locuinţa asistentului maternal care o avea în plasament pe Sorina viza strângerea de probe privind mai multe infracţiuni, printre care lipsirea de libertate, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului, înşelăciune, nu preluarea fetiţei.