Procurorul general Augustin Lazăr renunţă la procesul împotriva Guvernului pe OUG 13

Procurorul general Augustin Lazăr a renunțat, miercuri, la procesul deschis împotriva Guvernului în legătură cu OUG 13 de modificare a Codurilor penale.

08 feb. 2017, 10:24
Procurorul general Augustin Lazăr renunţă la procesul împotriva Guvernului pe OUG 13

Un consilier juridic de la Parchetul General s-a prezentat la Curtea de Apel București și a anunțat că Parchetul renunță la cererea de chemare în judecată îndreptată împotriva Guvernului, în care se solicitau suspendarea și anularea OUG 13/2017, dar și sesizarea Curții Constituționale, potrivit Agerpres. Cererea de renunțare la judecată vine după ce OUG 13 a fost abrogată de Guvern.

Tot miercuri, judecătorii de la Secția contencios a CAB dezbat o cerere depusă de Asociația Salvați Bucureștiul prin care se solicită anularea OUG 13.

În cererea de chemare în judecată depusă la Curtea de Apel București, Augustin Lazăr arăta că suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, întrucât ordonanța are ca efect „perturbarea gravă a întregii activități a Ministerului Public și obstrucționează bunul mers al actului de justiție, în condițiile în care persoane care au săvârșit fapte de natură penală vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la răspundere penală”.

Totodată, mai spunea procurorul general, adoptarea acestei ordonanțe împiedică realizarea rolului constituțional al Ministerului Public de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile cetățenilor.

În opinia procurorului general, prin intrarea în vigoare a ordonanței, era afectată, atât la nivel intern, cât și extern, politica penală declarată a statului referitoare la intensificarea eforturilor în scopul adoptării unor acte normative eficiente în materia combaterii corupției la toate nivelurile autorităților și instituțiilor statului.