Procurorul general, despre MCV: Monitorizarea se dovedeşte a fi „o cască de protecţie” pentru situaţii imprevizibile

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că trebuie menținută monitorizarea României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, deoarece aceasta se dovedește a fi "cască de protecție" în situații imprevizibile, făcând referire la propunerile recente de modificare a codurilor penale.

25 ian. 2017, 13:20
Procurorul general, despre MCV: Monitorizarea se dovedeşte a fi „o cască de protecţie” pentru situaţii imprevizibile

„Iată că monitorizarea se dovedește a fi o cască de protecție când circuli de șantier, pentru situații de imprevizibilitate. Și după 10 ani, iată că se poate întâmpla ceva la care nu ne-am fi așteptat: modificări radicale ale unor texte de lege. (…) Noi ne dorim să avem evoluții ireversibile. Nu ne dorim modificări legislative care să dezarmeze practic magistrații de instrumentele juridice anticorupție, fiindcă dezincriminarea unor texte de lege privind infracțiuni de serviciu ar face inoperabilă impunitatea denunțătorilor, instituții care au fost introduse în faza aceasta de aderare la Uniunea Europeană și care au rezistat 10 ani și mai bine în legislația română. Ar trebui să rămână și nu să se renunțe la ele, fiindcă altfel magistrații vor fi dezarmați în fața infracțiunilor de corupție”, a declarat Augustin Lazăr, potrivit Agerpres.

Procurorul general a subliniat că rapoartele MCV ale Comisiei Europene, din perioada 2014 – 2016, au evidențiat o tendință pozitivă, însă se menționează că atacurile mass-media și ale politicienilor împotriva magistraților reprezintă o amenințare serioasă.

„Este de menționat că România a înregistrat progrese majore în direcția îndeplinirii obiectivelor de referință cuprinse în MCV, însă Raportul reține faptul că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraților și a sistemului judiciar de către mass-media și de către politicieni rămân o amenințare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupție. Este exact ceea ce se discută de către magistrați în acest zile. Raportul mai reține că legislația anticorupție trebuie să se aplice tuturor în mod egal și la toate nivelurile. Aceasta este foarte important, deoarece modificările legislative, în sensul în care sunt menite în mod clar să slăbească și să reducă domeniul de aplicare al textelor privind infracțiunile de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA, ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate”, a mai spus Lazăr.

Procurorul general a afirmat că nu este de acord cu modificarea textului din Codul penal privind infracțiunea de conflict de interese.

O altă chestiune importantă este prevenirea conflictelor de interese, a fraudei și a corupției în procedurile de achiziții publice, care rămâne în continuare o provocare serioasă. Observăm în zilele noastre tocmai faptul că printr-unul din proiectele de ordonanță de urgență se dorește să se umble la textul acestei infracțiuni de conflict de interese, astfel încât să fie făcut inoperabil, ceea ce nu este de dorit. Desigur că textul trebuie adus la nivelul exigențelor deciziilor Curții Constituționale, prin transformarea sintagmei ‘raporturi comerciale’ în sintagma ‘raportul între profesioniști'”, a mai declarat Augustin Lazăr.

CITEŞTE ŞI: Comisia Europeană: Guvernul ar putea modifica legea pentru a limita imunitatea miniştrilor la perioada mandatului