Procurorul Horodniceanu, iertat de CSM după ce a încercat să intimideze şi a ameninţat doi poliţişti

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins miercuri acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare împotriva vicepreşedintelui CSM Daniel Horodniceanu, după scandalul cu polițiștii care l-au oprit în trafic.

09 nov. 2023, 09:08
Procurorul Horodniceanu, iertat de CSM după ce a încercat să intimideze şi a ameninţat doi poliţişti

Conform ordinii de zi soluționate, Secția pentru procurori în materie disciplinară a respins acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva procurorului Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii și fost șef al DIICOT.

„Instanța respinge acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului procuror Daniel Constantin Horodniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cercetat sub aspectul săvârșirii abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit. a) și m), din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de pârâtul procuror Daniel Contantin Horodniceanu , membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ca fiind inadmisibilă.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pronunțată în ședința publică de astăzi, 8 noiembrie 2023”, este decizia de miercuri a Secției pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

În luna iunie, Inspecția Judiciară a anunțat exercitarea acțiunii disciplinare împotriva lui Daniel Horodniceanu, pentru „atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare”.

De ce a fost acuzat Horodniceanu:

Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;

Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022”.

Articolele invocate:

„Încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii / „Magistraţilor le este interzisă orice manifestare contrară demnităţii funcţiei pe care o ocupă ori de natură să afecteze imparţialitatea sau prestigiul acesteia”.

„Folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii”.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză, mai spune Inspecția Judiciară.

Citeşte şi: EXCLUSIV Cătălin Cherecheş s-a dezis de soacră şi a ameninţat cu divorţul în direct la România TV: „Să stea 100 de ani în puşcărie! M-am trezit într-un film în care joc rolul de Pluto într-o scenetă cu Tom și Jerry”