CSM amână pentru 5 septembrie cercetarea disciplinară a procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob

Procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, vizat de o acţiune disciplinară a Inspecţiei Judiciare, a fost chemat miercuri la Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii

20 iun. 2018, 03:30
CSM amână pentru 5 septembrie cercetarea disciplinară a procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob

UPDATE. Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat miercuri pentru 5 septembrie discutarea acţiunii disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară faţă de procurorul-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob, pentru abateri care au legătură cu desemnarea procurorului Carmen Simona Ricu pentru a reprezenta DNA la judecarea cauzei care avea ca obiect suspendarea executării unui ordin ce o privea pe Mihaiela Moraru Iorga, au precizat pentru AGERPRES surse din CSM.

Procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Marius Iacob este chemat astăzi la Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CMS), după ce Inspecţia Judiciară (IJ) a declanşat o acţiune disciplinară împotriva sa, acuzându-l că, încălcând mai multe dispoziţii, a delegat un procuror şef serviciu să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. De asemenea, este aşteptat în Secţia pentru procurori în materie disciplinară şi procurorul Carmen Simona Ricu, şef de serviciu în DNA, desemnat să reprezinte Direcţia în procesul Mihaielei Moraru Iorga şi care ar fi încălcat astfel regimul incompatibilităţilor şi interdicţiilor funcţiei de magistrat. 

Şedinţa Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM este programată de la ora 10.00.

Inspecţia Judiciară a anunţat în 4 mai că a început acţiunea disciplinară faţă de procurorul Marius Constantin Iacob, adjunct al şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor sau deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de către conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente. 

Potrivit IJ, procurorul Marius Iacob a desemnat-o pe Carmen Simona Ricu să reprezinte DNA la judecarea cauzei având ca obiect suspendarea executării ordinului procurorului şef al DNA privind suspendarea procurorului Mihaiela Moraru Iorga, încălcând astfel Ordinul procurorului general privind participarea procurorului în cauzele civile, care limitează participarea procurorilor DNA în anumite tipuri de cauze civile şi, pe de altă parte, impun participarea în toate celelalte cauze civile, inclusiv cele care privesc activitatea parchetelor militare, a procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă instanţe şi de la Biroul de reprezentare al Serviciului judiciar civil din cadrul Secţiei judiciare a Parchetului instanţei supreme. 

De asemenea, procurorul Marius Iacob ar fi încălcat şi Regulamentul de ordine interioară al DNA, care reglementează limitativ atribuţiile consilierului juridic al DNA, fără să existe posibilitatea substituirii acestuia în faţa instanţelor de judecată de un procuror din aceeaşi structură. 

În acest caz este cercetată disciplinar şi Carmen Simona Ricu, procuror şef serviciu la DNA, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii, nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru  nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente.

„Urmare adresei nr. 2001/C/2017 din 16 august 2018, emisă de domnul Marius Constantin Iacob – procuror şef adjunct al DNA, a participat, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor şi interdicţiilor funcţiei de magistrat, în cauza civilă având ca obiect suspendarea executării Ordinului nr. 301/2017 în calitate de reprezentant al unei persoane fizice, susţinând că a fost mandatată, printr-un înscris sub semnătură privată, de pârâta – procuror şef al DNA”, susţinea Inspecţia Judiciară. 

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

Marius Iacob mai este vizat de o acţiune disciplinară a Inspecţiei Judiciare, alături de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.


loading...
Partenerii noștri