Producția chipsurilor Csíki a fost oprită de autorități. Motivul are legătură cu Ținutul Secuiesc

Autoritățile române au oprit producția de chipsuri Csíki Csipsz, iar motivul este unul incredibil. Pe ambalajul unora dintre produse a apărut ...o eroare.

11 iun. 2022, 14:17
Producția chipsurilor Csíki a fost oprită de autorități. Motivul are legătură cu Ținutul Secuiesc

Concret, decizia de oprire a producție a fost oprită pentru că pe ambalaj este indicat ca loc de fabricare Ținutul Secuiesc și nu România.

Producția chipsurilor Csíki a fost stopată. Ce au transmis autoritățile române

Oprirea imediată a producției a fost dispusă în urma unei plângeri a deputatului AUR Dan Tanasă, a anunțat compania pe pagina de Facebook. Autoritățile române au solicitat și fabricii de bere Csíki să schimbe numele locului de producție din Ținutul Secuiesc în România, dar aceștia au refuzat.

Ambele companii din Ținutul Secuiesc au transmis că fac apel la decizie și nu vor opri producția și distribuția.

 

Ce a postat Dan Tanasă pe Facebook

Dan Tanasă a dezvăluit pe Facebook că a sesizat ANPC privind inscripționarea ambalajelor produse sub marca „Csiki Csipsz” și „Csiki Sor” care în loc de România au trecut pe toate ambalajele ca loc de proveniență „ținutul secuiesc”.

Deputatul AUR susțin că „pe lângă insulta la adresa României, prin care este menționată apartenența județului Harghita la așa-zisul ținut secuiesc, toate produsele au parte de descrieri și etichete exclusiv în limba maghiară”.

Citește și: Partidul AUR a anunțat prima alianță politică. George Simion: „Inițiem coagularea forțelor antisistem”

„Când ceri respectarea legii în județele Harghita și Covasna ești amenințat cu moartea! În urma sesizării mele către ANPC privind inscripționarea nelegală a ambalajelor produse sub marca „Csiki Csipsz” și „Csiki Sor” care în loc de ROMÂNIA au trecut pe toate ambalajele ca loc de proveniență „ținutul secuiesc”, autoritățile române au impus oprirea producției și a distribuției de produse.

Este inacceptabil ca un producător cu sediul în România, chiar și în județul Harghita să sfideze în asemenea mod legile naționale și europene cu privire la marcarea legală a produselor. Pe lângă insulta la adresa României, prin care este menționată apartenența județului Harghita la așa-zisul ținut secuiesc, toate produsele au parte de descrieri și etichete exclusiv în limba maghiară.

Ei bine, pentru simplul fapt că am cerut respectarea legii și am sesizat autoritățile competente, conducerea societății comerciale mă insultă iar sute de cetățeni de etnie maghiară îmi doresc moartea, mă amenință și proferează cele mai abjecte ofense. Acesta este respectul de care se bucură autoritățile române în județele ignorate timp de 30 de ani, unde șovinismul și xenofobia au atins cote alarmante. Desigur, acest mesaj este încurajat de Tamas Sandor, președintele UDMR al Consiliului Județean Covasna, care distribuie acest mesaj și sfidător reafirmă atașamentul față de așa-zisul ținut secuiesc”, a scris Dan Tănasă pe Facebook

Acesta nu este primul caz de acest gen. Acum câțiva ani, Csíki Beer Manufactory a fost dat în judecată de Heineken Brewery prin intermediul filialei sale locale, din cauza numelui „Igazi Csíki Sör” (în traducere, adevărata bere ciuc).

Citește și: EXCLUSIV | George Simion dă de pământ cu Iulian Câcău privind acuzaţiile de preacurvie. „Băiatul ăla nu este în AUR de foarte mult timp. A ieşit acum cu nişte dezinformări”

Heineken produce și distribuie berea Ciuc în România. Părțile au ajuns în cele din urmă la un acord și au încetat orice litigiu, Csíki renunțând la adjectivul „adevărata” în numele produselor sale, scrie ziare.com.