Producţia de grâu din 2022 este mai mică cu 15-18 la sută decât cea de anul trecut. Daea anunţă noi reguli pentru exportul de cereale

Seceta şi lipsa sistemelor de irigaţii au afectat principalele culturi agricole din România. Potrivit ministrului Agriculturii, producţia de grâu de anul acesta este cu 15 - 18% mai mică decât cea de anul trecut.

10 aug. 2022, 15:36
Producţia de grâu din 2022 este mai mică cu 15-18 la sută decât cea de anul trecut. Daea anunţă noi reguli pentru exportul de cereale

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat asigurară că România va exporta grâu abia după ce se va acoperi necesarul ţării.

„În niciun caz nu va merge grâul la export, va merge cel care depăşeşte nevoile ţării. În niciun caz altul. Păi, nu pot să las România fără grâu şi să mă duc să caut la alţii grâu. Sub nicio formă. (…) Sunt atent, ştiu exact ce înseamnă contracte în derularea lor, nu mă găsesc nepregătit, de asta mă şi trezesc dimineaţa mai devreme. (…) Estimările mele sunt stabilite pe baza datelor pe care le am de la structuri. Ştiu în fiecare zi ce kilogram de grâu iese afară. Nu vreau să vă transmit eu informaţiile acestea exacte pentru că nu vreau să intru în piaţă şi vreau doar să ştiţi că e pe mâini bune balanţa şi pe decizii cumsecade, corecte, bine asigurate. Nu o să vedeţi de la mine cifrele acestea pentru că nu vreau să dau posibilitatea unor interpretări care pe mine m-ar putea duce într-o situaţie în care să nu fie bine pentru piaţă. Eu vreau să fie bine pentru piaţă, vreau să fie bine pentru ţară, vreau să fie bine pentru fermieri, vreau să fie bine pentru procesatori”, a declarat Petre Daea, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Citeşte şi: Petre Daea a descins în pieţe. Ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe români să consume produse autohtone: „O piață ofertantă, diversificată și de bună calitate şi preţuri acceptabile”

Întrebat cu ce procente este mai mică producţia de grâu de anul acesta faţă de cea din 2021, ministrul Agriculturii a răspuns: „este mai mică decât anul trecut, este între 15 şi maxim 18 faţă de anul trecut”, scrie news.ro.

Citeşte şi: Petre Daea, după ce s-a recoltat tot grâul: „O sa avem pâine anul asta. Producţia e sub cheie”