Comisarul european pentru justiție, Michael McGrath, a declarat că a fost „șocat” de concluziile preliminare ale unui raport recent. Într-un interviu acordat publicației The Guardian, McGrath a vorbit despre pericolele generate de unele produse vândute pe Shein și Temu. De asemenea, oficialul european a subliniat că aceste produse pot pune în pericol chiar viața copiilor.
Printre produsele semnalate se numără suzetele pentru bebeluși decorate cu mărgele care se pot desprinde ușor. De asemenea, orificiile care permit trecerea aerului lipsesc, fapt de duce la un risc major de sufocare.
Și anumite articole vestimentare sunt periculoase, precum pelerinele de ploaie care conțin substanțe toxice și pantalonii scurți cu șnururi mai lungi decât limitele legale, care îi pot expune pe copii la pericolul de împiedicare și accidentare.
În ceea ce privește produsele destinate adulților, raportul arată existența unor ochelari de soare fără protecție UV, precum și cosmetice ce conțin substanțe considerate nesigure.
„Avem datoria de a proteja consumatorii europeni”, a spus Michael McGrath. În același timp, acesta spune că problema afectează atât siguranța clienților, cât și companiile europene, deoarece sunt nevoite să concureze cu retaileri ce nu respectă aceleași standarde.
Ancheta Comisiei Europene apare în contextul în care McGrath a anunțat intenția Bruxelles-ului de a consolida cooperarea cu autoritățile de la Beijing, ca urmare a raportului Safety Gate – sistemul european de alertă pentru produse nealimentare periculoase.
Raportul Safety Gate din anul trecut a înregistrat un număr record de 4.137 de alerte, iar aproximativ 40% dintre acestea vizau produsele provenite din China – țară de origine a companiilor Shein și Temu.
Și în Statele Unite au fost luate măsuri împotriva celor două companii. Administrația Trump a eliminat recent excepția „de minis”, care permitea transportul fără taxe vamale ale produselor de mică valoare. Măsura a venit ca răspuns împotriva expansiunii agresive a companiilor Temu și Shein pe piețele occidentale.
În prezent, Comisia Europeană investighează dacă cele două companii încalcă reglementările UE privind siguranța produselor. Ancheta va evalua dovezile referitoare la posibile practici ilegale și la nerespectarea obligațiilor impuse comercianților care vând pe piața europeană.
Citește și: PSD cere introducerea unui impozit de 0,5% pe cifra de afaceri pentru toate firmele din România
McGrath a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul economic pe care concurența neloială îl are asupra companiilor europene.
„Aceasta nu este doar o problemă legată de siguranța consumatorilor, ci și de echitatea pe piața internă. Firmele europene sunt dezavantajate într-un mod fundamental”, a avertizat comisarul UE, potrivit Știri Diaspora.
Rezultatele anchetei sunt așteptate și ar putea duce la măsuri suplimentare de reglementare sau chiar la sancționarea celor două companii.