Profesorii vor avea nevoie de avizul universităţilor pentru a gira lucrări ştiinţifice

Publicat: Marţi, 02 Februarie 2016 21:39 // Actualizat: Marţi, 02 Februarie 2016 22:59 // Sursa: romaniatv.net

Profesorii care vor să garanteze pentru calitatea unei lucrări ştiinţifice realizate în afara mediului academic, cum ar fi în cazul persoanelor aflate în detenţie, ar putea să aibă nevoie de avizul universităţii unde predau.

Ministerul Educaţiei a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor o centralizare a tuturor cazurilor de profesori universitari care au girat "lucrările ştiinţifice" ale deţinuţilor, a explicat pentru Mediafax Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Rectorilor şi fost ministru al Educaţiei.

În urma acestui raport, se doreşte ca de acum înainte, niciun profesor universitar să nu mai poată da aviz pe vreo lucrare ştiinţifică care vine din afara universităţii, fără înştiinţarea universităţii unde predă.

Vrem să putem forma un punct de vedere unitar asupra a ceea ce este de făcut în universităţi, pentru a preîntâmpina apariţia unor astfel de situaţii şi mă refer la componenta neplăcută a acestor situaţii, pentru că unele sunt jurstificate. Sunt oameni care au scris literatură ştiinţifică înainte, nu văd de ce ar trebui opriţi, problema este cu cei care au alte dificultăţi şi care sunt, din păcate, destul de mulţi, gradul de pertinenţă fiind foarte scăzut cu privire la implicarea bruscă în creaţia de literatură ştiinţifică", a spus Câmpeanu.

O măsură care ar putea fi trecută în regulamentele universităţilor este aceea ca profesorii să aibă nevoie de avizul universităţii unde predau dacă vor să gireze lucrări ştiinţifice. Această decizie ar interveni după ce imaginea mai multor universităţi de stat a fost afectată de scandalul "savanţilor din puşcărie".

„A fost o situaţie de care nu ne-am lovit până acum, deşi ea a fost inclusă în regulamentele comisiilor de etică, dar acum, odată cunoscută situaţia, probabil că se va introduce o prevedere care să fie similară cu aceea în care atunci când un cadru didactic titular dintr-o universitate vrea să predea într-o altă universitate, trebuie să ceară aprobarea Senatului (universitar). Asta înseamnă că atunci când un profesor universitar vrea să gireze lucrarea unui puşcăriaş, să aibă nevoie de aprobarea universităţii. Unele universităţi nu au fost de acord cu termenul aprobare şi s-au oprit la termenul de avizare. Oricum i-ai spune, asta înseamnă că universitatea îşi asumă şi răspunderea pentru că în momentul de faţă, în cele mai multe situaţii, universităţile nu au avut cunoştinţă de ceea ce au făcut cadrele didactice din universităţile lor, pe baza dreptului de liberă exprimare în domeniul ştiinţific al fiecăruia. Acest lucru va fi recomandat la nivelul universităţilor, iar universităţile sper să reproducă acest lucru în propriile reglementări interne. În ceea ce-i priveşte pe profesori, aceştia pot fi traşi la răspundere de la caz la caz. Nu ai bază legală să stabileşti ceva fiindcă nu a fost ceva interzis legal, aici se pune problema moralităţii", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Câmpeanu.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
aviz facultate lucrări ştiinţifice Sorin Cîmpeanu
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Florin Călinescu a fost dat afara de la Pro TV de urgență!
Florin Călinescu a fost dat afara de la Pro TV de urgență!
02 feb 23:16
...academic, cum ar fi în cazul persoanelor aflate în detenţie, ar putea să aibă nevoie de avizul universităţii unde predau. Citește mai departe… ...
02 feb 21:50
... Profesorii care vor să garanteze pentru calitatea unei lucrări ştiinţifice realizate în afara...
02 feb 21:48
...ar fi în cazul persoanelor aflate în detenţie, ar putea să aibă nevoie de avizul universităţii unde predau. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.7315
RON
22 Jul
noapte 20 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H