Profesorul clujean condamnat la 8 ani de închisoare în China, ar putea fi transferat în România. Anunţul făcut de Ministerul Justiţiei

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că magistraţii Curţii de Apel Cluj au recunoscut pedeapsa aplicată de instanţele din China unui român şi transferul acestuia în ţară. Sentinţa se va comunica deţinutului Marius Balo, dar şi Ministerului Justiţiei din China. Ministerul Justiţiei anunţă că va depune toate eforturile pentru materializarea transferului.

03 oct. 2019, 08:44
Profesorul clujean condamnat la 8 ani de închisoare în China, ar putea fi transferat în România. Anunţul făcut de Ministerul Justiţiei

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, detalii despre procedura de transferare în România a cetăţeanului român Marius Balo, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în Republica Populară Chineză.

La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoaşterea pedepsei aplicate de instanţele chineze şi transferarea dlui BALO Marius în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Potrivit legii, sentinţa penală pronunţată de Curtea de Apel Cluj urmează să fie comunicată cu celeritate dlui BALO Marius. Precizăm că hotărârea Curţii de Apel Cluj reprezintă acordul autorităţilor române la transferare„, a transmis Ministerul Justiţiei.

Conform atribuţiilor legale, după rămânerea definitivă a acestei sentinţe, Ministerul Justiţiei va proceda la informarea neîntârziată a Ministerului Justiţiei al Republicii Populare Chineze, al cărui acord este, de asemenea, necesar în vederea transferării în România a persoanei condamnate. „În condiţiile prevăzute de lege, Ministerul Justiţiei va depune în continuare toate eforturile necesare pentru transferarea în România a cetăţeanului român BALO Marius, în vederea continuării executării pedepsei privative de libertate„, a mai transmis Ministerul Justiţiei.

Marius Balo, un profesor universitar din Cluj, care a predat la Universitatea Beijing, este închis în China, unde a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru complicitate la fraudă contractuală, pentru un prejudiciu de 80 de dolari. El susţine că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez, iar în ultimii ani a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa.