Profesorul Corneliu Bjola de la Oxford, despre George Simion: ”Toată strategia lui de anul trecut s-a făcut praf” / Despre Călin Georgescu și ruși: ”Războiul continuă. România era planul lor B pentru Ucraina”

Profesorul de științe politice Corneliu Bjola, de la prestigioasa universitate britanică Oxford, consideră că toată strategia politică de anul trecut a lui George Simion ”s-a făcut praf” prin demersul electoral de a-i călca pe urme lui Călin Georgescu. Bjola vorbește și despre războiul hibrid dus de ruși contra țării noastre de cel puțin 10 ani, care, în opinia lui, continuă.
Irina Dumitrescu
24 mart. 2025, 13:48
Profesorul Corneliu Bjola de la Oxford, despre George Simion: ”Toată strategia lui de anul trecut s-a făcut praf” / Despre Călin Georgescu și ruși: ”Războiul continuă. România era planul lor B pentru Ucraina”

Corneliu Bjola face o analiză amănunțită a situației politice din România, pe fondul războiului hibrid dus de Rusia, a ”episodului” Călin Georgescu și a demersului electoral al lui George Simion de a merge, în cursa pentru Cotroceni, pe urmele așa-numitului ”președinte ales”.

Despre Călin Georgescu, profesorul de la Oxford spune că ”a dovedit capabilitatea să creeze instabilitate constant” și a demonstrat, prin organizarea vizitei în România a ideologului Kremlinului, (Aleksandr Dughin), în 2014, că Rusia a început de cel puțin zece ani ” să fie preocupată de ceea ce se întâmplă în România”.

Bjola: Când vorbeai cu Georgescu, niciodată nu spunea ceva negativ despre Rusia sau despre China

”Deci, dintr-o dată, Georgescu are o legătură cu Dughin, îl introduce în cercurile politice. Dughin vine a doua oară în 2017, începe să umble prin mănăstirile din Moldova. Georgescu, ulterior, este confirmat că are o întâlnire cu Dughin undeva la Viena se pare, pe urmă, că s-a întâlnit din nou la Moscova. Declaraţiile lui spun că au discutat probleme culturale. Deci, vedem un vector cel puţin vizibil, vorbim de vector vizibil de influenţă rusă, deci e o preocupare. Să-l trimiţi pe Dughin în România este clar o dovadă că tu eşti interesat. Urmează şi vizita patriarhului Kirill, la un moment dat.

Pe mine m-a surprins acest lucru. Tu, ca ţară, cum permiţi acest lucru? Pentru că asta se face cu un anumit accept. Când vine Dughin, oamenii sunt conştienţi de ceea ce se întâmplă.

Şi au fost mai multe conexiuni care trădau o anumită strategie de creare de agenţi din aceştia de influenţă. Agenţii de influenţă în războiul hibrid rusesc nu se referă numai la aceşti oameni care sunt plătiţi, spionii clasici pe care îi vedem, care se duc în parc şi iau banul de sub o piatră dintr-un plic. Agenţii de influenţă sunt oameni care sunt cultivaţi de către un stat, obiectivul lor fiind să promoveze politica statului respectiv în ţara ţintă. Georgescu este clar unul dintre ei. Sunt mulţi în jurul lor, în reţeaua Georgescu, care au cultivat acest lucru. Când vorbeai cu Georgescu, niciodată nu spunea ceva negativ despre Rusia sau despre China. El avea probleme cu Uniunea Europeană, cu Vestul, dar despre Rusia întotdeauna totul era pozitiv, înţelepciunea rusească şi aşa mai departe”, a spus Corneliu Bjola, potrivit epochtimes-romania.

Citește și Listele de semnături pentru George Simion sunt verificate. Dosar penal după plângerea lui Pricopie și denunțul unui voluntar AUR

În același context, profesorul de științe politice taxează lipsa de reacție a structurilor responsabile din România, după vizita lui Dughin organizată de Georgescu. Care Georgescu, reamintește Bjola, a apărut păzit de ”aghiotantul lui Iulian Vlad (general Iulian Vlad, șeful Securității din România comunistă – n.r.)”.

”Tu, ca ţară, cum permiţi acest lucru? Pentru că asta se face cu un anumit accept. Când vine Dughin, oamenii sunt conştienţi de ceea ce se întâmplă.

Şi au fost mai multe conexiuni care trădau o anumită strategie de creare de agenţi din aceştia de influenţă. Agenţii de influenţă în războiul hibrid rusesc nu se referă numai la aceşti oameni care sunt plătiţi, spionii clasici pe care îi vedem, care se duc în parc şi iau banul de sub o piatră dintr-un plic. Agenţii de influenţă sunt oameni care sunt cultivaţi de către un stat, obiectivul lor fiind să promoveze politica statului respectiv în ţara ţintă. Georgescu este clar unul dintre ei. Sunt mulţi în jurul lor, în reţeaua Georgescu, care au cultivat acest lucru. Când vorbeai cu Georgescu, niciodată nu spunea ceva negativ despre Rusia sau despre China. El avea probleme cu Uniunea Europeană, cu Vestul, dar despre Rusia întotdeauna totul era pozitiv, înţelepciunea rusească şi aşa mai departe. (…)

Deci Dughin vine în 2014. Nu poate să vină Dughin în România dacă oamenii nu îţi dau un accept. Fie au desconsiderat problema, fie au zis că-i bine să vezi cu cine se întâlneşte. Dar pe urma sa nu iei nicio măsură să vezi ce se întâmplă în perioada respectivă? Complicităţi? Ignorare? La un moment dat va trebui scrisă istoria acelor momente, acestor 10 ani, care au fost făcute, dacă într-adevăr au fost şi complicităţi şi ce complicităţi au fost.

Dar sunt suspiciuni. Pentru că mulţi probabil, şi de aici legătura cu Securitatea. E adevărat că o parte din structuri au trebuit să se alinieze cu NATO, deci s-au dus la şcolarizare, generaţia s-a schimbat, nu mai sunt ăştia de 100 de ani, sunt alţii noi. Dar aţi văzut, de exemplu, în cazul lui Georgescu, era un bodyguard în faţa lui în imagini, pe urma a dispărut. Chiar am vorbit despre el la o televiziune când l-am remarcat – era un tip la vreo 50 de ani acum – deoarece a apărut în imagine cu el, era aghiotantul lui Iulian Vlad – acum era bodyguardul lui Georgescu.

Deci sunt oameni care, probabil, au rămas cu această mentalitate. De unde au rămas? Probabil din familie, din alte, nu ştiu, nu-mi dau seama. Şi care sunt, probabil, în alte structuri şi gândesc în termenul ăsta naţionalist-ceauşist că România era buricul pământului în anii 1980.

Şi Iulian Vlad a fost mitizat de toate structurile”, explică profesorul de științe politice.

”România era planul lor B pentru Ucraina”

Pe de altă parte, Corneliu Bjola se declară convins de faptul că eliminarea lui Georgescu nu reprezintă nicidecum sfârșitul problemelor dinspre Rusia.

”Cea mai mare greşeală e să spună, bun, se termină alegerile în mai, acum mergem înapoi la modul în care lucrăm noi şi ne mai trezim să vedem mă refer de instituţiile statului, dar într-un sistem democratic. (…)

În interval foarte scurt, când Rusia era ocupată cu negocierile cu Ucraina, toţi ăştia de sus de la Kremlin, se găsesc să discute despre România. De trei ani de zile nu i-ai auzit.

Asta înseamnă că interesul lor e maxim pe România şi trebuie să înţelegem de ce. Asta nu m-a mirat, pentru că România, ca strategie, eu cred că era planul lor B pentru Ucraina. Deci dacă să zicem că Kamala Harris câştiga, sau nu aveam legătura sau chiar dacă legăturile cu Trump nu merg în direcţia, în momentul în care tu ai o Românie care cedează fără luptă, să spunem, cu Georgescu, preşedinte, care devine paralizată complet… El a dovedit capabilitatea să creeze instabilitate constant – cu mitingurile, poate să facă acest lucru. E momentul în care atunci tu bagi un pumnal în spate Moldovei. Tot ce înseamnă sprijin pentru Moldova îl blochezi sau îl sabotezi şi după care, dacă pică Moldova, ai cuţitul în spate pentru partea de sud-est. Deci acolo, din punctul lor vedere, scoaterea României din acest circuit e o lovitură strategică pentru Rusia extraordinară fără să tragă un glonţ. (…)

Ruşii vor continua. Şi asta vreau să spun. Nu trebuie aşteptat până în următoarele alegeri şi să ne culcăm şi să ne întoarcem pe cealaltă parte, pentru că războiul continuă”, consideră Bjola.

Cât despre George Simion, profesorul de la Oxford spune că toată strategia politică a acestuia ”s-a făcut praf în momentul de faţă”, odată ce liderul AUR îi calcă pe urme lui Călin Georgescu, încercând, în cursa pentru Cotroceni, să aibă de partea lui cât mai mult din electoratul așa-zisului ”președinte ales”.

Simion în ultimul an a încercat să-şi modereze discursul după ce a intrat în Parlamentul European cu Meloni şi Meloni, probabil, care este foarte susţinătoare a Ucrainei, a reuşit să-i modeleze. Dar a intervenit Georgescu, de care se despărţise după declaraţiile cu legionarii, zic ei. Şi acum a văzut valul ăsta de oameni radicalizaţi, pe care Simion şi-i doreşte, în fine. Şi toată strategia lui de anul trecut s-a făcut praf în momentul de faţă, pentru ca el şi-a legat tot instrumentarul politic de această doctrină. Păi bun, şi acum tu ca partid te gândeşti… e un fel de sinucidere colectivă. Tu te ţii de un om care este foarte clar că este agentul Rusiei în România, care doreşte rău României din punctul ăsta de vedere, al securităţii sale, dovedit că în sfârşit legături cu legionarii cu asta, şi tu îţi legi căruţa de el.

Atunci ce fel de partid mai eşti tu? Nu se pune problema în ce măsură ca aceste partide la un moment dat trebuie să fie dizolvate? Şi cum se va lega acest lucru? O să fie o temă importantă pentru toţi candidaţii politici. Care-i viziunea ta? Cum va arăta România în 2030? Trebuie întrebat, pentru că vrei să votezi, nu? Pe Nicuşor Dan, pe Lasconi, pe Antonescu, pe care mai sunt. Şi viziunea lui Simion care e? Turul 2 înapoi. Tu nu poţi să faci turul 2 înapoi decât dacă faci o lovitură de stat.

Adică ce faci? Deci tu dărâmi ordinea constiţională?”, a mai spus Corneliu Bjola.

Citește și Lasconi vrea închiderea TikTok ”măcar înainte cu o săptămână-două” de prezidențiale. ”Atâta timp cât există riscul…”

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
De unde provine pastrama țărănească de la Cămara noastră vândută de Lidl. Sute de mii de români o cumpără, dar nu se uită pe etichetă unde e produsă
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum elimini petele de ulei de pe haine fără chimicale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile