PROGNOZA METEO. Anticiclonul loveşte România înainte de Crăciun. Ce efecte va avea slăbirea VORTEXULUI POLAR

PROGNOZA METEO. Meteorologii au anunțat cum va fi vremea spre final de 2019. În preajma sărbătorilor de iarnă se pare că România se va confrunta cu un fenomen rar, atunci când a fost semnalat că va lovi anticiclonul est-european.

14 dec. 2019, 07:34

PROGNOZA METEO DE CRĂCIUN. Vor fi înregistrate temperaturi cu mult mai scăzute, dar și precipitații mixte, în aproape toate regiunile țării noastre. De asemenea, specialiștii în meteorologie au anunțat și care sunt șansele ca de Crăciun, dar și de Revelion, să existe zăpadă.

Citeşte şi PROGNOZA METEO. Vremea se schimbă RADICAL! Cum va fi în weekend

A fost anunțată o influență foarte mare asupra țării noastre în resimțirea anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Specialiștii ANM au mai semnalat că temperatura aerului va marca o scădere, în medie, cu 4-6 grade Celsius, față de ultima lună a toamnei. Nici de Crăciun, dar nici de Revelion nu există șanse să ningă. De asemenea, pe 31 decembrie ar putea fi șanse minime de ninsoare, dar sunt foarte slabe.

„Șansele unui Crăciun cu zăpadă la nivelul întregii Românii sunt de 0%. Nu trec de un 10 – 15% nici măcar în zonele montane. Tiparul circulației atmosferice din aceste zile se va păstra foarte mult timp iar în ceea ce privește un posibil eveniment major la nivelul stratosferei (SSW), până la acest moment nu avem parte de niciun semnal care să bucure”, se anunță în prognoza emisă de ANM.

ZILE LIBERE CRACIUN 2019. Veste bună pentru bugetari, minivacanţa de Crăciun se prelungeşte

Sfârșitul lunii decembrie va fi marcat de un fenomen rar, cel de anticiclon. Acesta este potrivit specialiștilor meteo, dar și din punct de vedere climatologic, zona în care se află țara noastră, în respectiva perioadă. Se va resimți influența dorsalei anticilonului est-european, care se află într-o extindere continuă. Totodată, atunci când se face cuplajul de anticiclon cu cel de cicloni mediteraneeni, se poate forma și fenomenul de viscol.

ESTIMĂRI METEOROLOGICE PENTRU INTERVALUL 16 decembrie 2019 – 13 ianuarie 2020

Săptămâna 16.12.2019 – 23.12.2019
Valorile termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată la munte.
Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în zonele montane. 

Săptămâna 23.12.2019 – 30.12.2019
Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile sudice și apropiate de cele normale ale perioadei în rest. 

Săptămâna 30.12.2019 – 06.01.2020
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru aceeastă săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toată țara.

Săptămâna 06.01.2020 – 13.01.2020
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestui interval, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână, în toate regiunile.

Vortexul polar se schimbă radical. Temperaturile ajung la un minim istoric

Potrivit severe-weather.eu, vortexul polar a rezistat factorilor care l-au afectat în ultima perioadă, respectiv valurile de presiune și temperatură.

“Vortextul a fost slăbit de încălzirea stratosferei, însă a supraviețuit și se va răzbuna”, susțin specialiștii Severe Weather.

ZILE LIBERE CRACIUN 2019. Veste bună pentru bugetari, minivacanţa de Crăciun se prelungeşte 

Valul de încălzire nu va mai fi atât de persistent pentru a putea afecta vortexul polar, astfel că acesta va deveni mai rece și mai puternic. Temperatura în mijlocul vortexului polar va ajunge până la minus 90 de grade, care este aproape cea mai scăzută atinsă vreodată.

Potrivit specialiștilor Severe Weather, efectele modificărilor de temperatură din interiorul vortexului polar se vor resimți în aproximativ 10 zile. Influențată de dinamica acestor curenți polari, vremea va fi blândă în Europa de la mijlocul până la sfârșitul lunii decembrie. Acest lucru poate înseamna un Crăciun fără zăpadă în unele țări din Europa.

În final, meteorologii preconizează sunt posibile perioade de vreme rece severă, însă acestea nu vor fi lungă durată.

PROGNOZA METEO LUNARĂ. Cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion