PROGNOZA METEO. Caniculă şi vijelii în toată ţara, de miercuri vremea se mai răcoreşte

Vremea va fi capricioasă în următoare zile, cu perioade de caniculă în alternanţă cu ploi torenţiale şi grindină. În Bucureşti, abia de miercuri începe să se răcorească. 

04 iul. 2020, 13:03
PROGNOZA METEO. Caniculă şi vijelii în toată ţara, de miercuri vremea se mai răcoreşte

Duminică, vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a țării. Vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și posibil grindină. În regiunile estice și vestul extrem al teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 35 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile sud-estice, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 și 26 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, în cea mai mare parte a Dobrogei şi local în Muntenia, sudul Olteniei şi al Moldovei.

Duminică, la Bucureşti, vremea se va menține călduroasă, caniculară după-amiaza, iar disconfortul termic va fi accentuat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, când va fi ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 33…35 grade, iar cea minimă de 20…22 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Luni, în sud-vestul, centrul și nordul țării, precum și în zonele de deal și de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se pot înregistra cantități mai însemnate de apă. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse, mai ales după-amiaza și noaptea. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 36 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile sud-estice, unde va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Temperaturile minime se vor încadra între 13 și 25 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăși ușor pragul critic de 80 de unități pe arii extinse în Muntenia, Dobrogea, sudul Olteniei şi al Moldovei.

Luni, la Bucureşti, vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, când indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales după-amiaza și noaptea, când va crește probabilitatea pentru ploi de scurtă durată, descărcări electrice și unele intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 20…22 de grade.

Marţi, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi în general instabilă şi se va răcori faţă de ziua anterioară, în timp ce în regiunile sudice şi sud-estice local vor persista canicula şi disconfortul termic accentuat, iar instabilitatea atmosferică se va manifesta pe arii mai restrânse. Astfel, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse cu caracter torenţial, descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă înregistrate în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi pe alocuri însemnate. Vântul va avea intensificări la munte, unde pe creste rafalele vor depăşi 80…90 km/h, dar local şi temporar şi în celelalte zone, cu viteze ce pot depăşi 60…65 km/h, iar în timpul ploilor pot fi chiar vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 33 de grade, mai ridicate în sud-est, până în jurul a 37 de grade; indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăși ușor pragul critic de 80 de unități pe arii extinse în Muntenia, în Dobrogea şi local în sudul Olteniei şi în Moldova. Minimele termice vor fi cuprinse între 10 și 21 de grade, mai ridicate pe litoral.

La Bucureşti, marţi, vremea caniculară şi disconfortul termic accentuat vor persista; temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate din a doua parte a zilei şi perioade cu averse ce pot avea caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura minimă va fi de 18…20 de grade.

Miercuri, vremea se va răcori şi în regiunile sudice şi sud-estice, astfel că la nivelul întregii ţări vor fi temperaturi maxime între 21 şi 31 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi averse locale în partea central-sudică a teritoriului şi pe arii restrânse în centru şi la munte. Izolat se vor semnala descărcări electrice şi se vor cumula cantităţi de apă în general moderate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale în zona montană înaltă şi temporar în partea de est şi sud-est a ţării. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 și 18 grade, mai ridicate pe litoral, dar și ușor mai scăzute în estul Transilvaniei.

Miercuri, la Bucureşti, vremea se va răcori, astfel că temperatura maximă va fi de 27…28 de grade, iar cea minimă de 15…18 grade. Cerul va fi temporar noros, favorabil ploii slabe, mai ales în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab și moderat. 


loading...