PROGNOZA METEO. Care e vremea cu care ne întâmpină 2020, unde va ninge în prima zi a noului an

Intrăm în noul an 2020 cu temperaturi normale pentru data din calendar. Vom avea ninsori izolate în Moldova şi Transilvania, după care cerul se va limpezi şi abia la sfârşitul săptămânii e posbil să avem din nou precipitaţii.

31 dec. 2019, 16:37
PROGNOZA METEO. Care e vremea cu care ne întâmpină 2020, unde va ninge în prima zi a noului an

Miercuri, în prima zi a noului an, valorile termice vor fi apropiate de cele specifice datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în nordul, centrul și estul țării. Pe parcursul zilei, trecător și pe arii restrânse vor fi precipitații slabe, ce pot favoriza depuneri de polei. Acestea vor fi mixte în Dobrogea și Muntenia, mai ales sub formă de ninsoare în Moldova, Transilvania, iar în Maramureș și la munte doar ninsoare. Vor fi intensificări ale vântului la munte îndeosebi în Carpații Meridionali și de Curbură, unde, la altitudini în general mai mari de 1700 m rafalele vor depăși 90…100 km/h, iar zăpada va fi spulberată. Local și temporar intensificări ale vântului vor fi și în celelalte regiuni, cu precădere în Moldova, unde rafalele vor fi de 55…65 km/h și pe suprafețe mici de peste 70 km/h, dar și în Dobrogea și Bărăgan, unde la rafală se vor atinge viteze în general de 45…55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 8 grade, iar cele minime între -11 și -1 grad, cu cele mai coborâte valori în depresiunile din estul Transilvaniei. Noaptea, izolat, mai ales în regiunile intracarpatice, va fi ceață asociată cu chiciură.

La Bucureşti, pe 1 ianuarie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această dată. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 6…7 grade, iar cea minimă de -3…-2 grade, mai scăzută în zona preorășenească până în jurul a -5 grade.

Joi, în ţară, vemea va fi în general frumoasă, cu valori termice apropiate de cele normale la această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile vestice, nord-vestice și la munte. Cu totul izolat, în zona montană vor fi ninsori slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la altitudini în general de peste 1700 m, unde la rafală se vor depăși viteze de 60…80 km/h, iar trecător zăpada va fi spulberată. Temperaturile maxime se vor încadra între -3 grade în estul Transilvaniei și 7 grade în Oltenia, iar cele minime între -10 și 0 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei până în jurul a -13 grade. Mai ales noaptea va fi ceață asociată cu chiciură, local în regiunile intracarpatice și izolat în rest.

La Bucureşti, joi, vremea va fi predominant frumoasă, cu temperaturi normale pentru această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 4…5 grade, iar cea minimă de -4…-2 grade.

Vineri, în ţară, valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit la această dată în zonele de deal și de munte, în Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei, iar în restul teritoriului acestea se vor situa în jurul normelor climatologice. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în vest, nord și sud-est, însă probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 0 și 10 grade, iar cele minime între -9 și 0 grade, mai coborâte spre -14 grade în depresiunile din estul Transilvaniei, dar și mai ridicate pe litoral spre 2…3 grade. Dimineața și noaptea va fi ceață asociată cu chiciură local în interiorul arcului carpatic și izolat în restul teritoriului.

La Bucureşti, vineri, vremea va fi frumoasă, iar regimul termic diurn va fi caracterizat de valori ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 6…7 grade, iar cea minimă de -5…-3 grade.

Sâmbătă, în ţară, înnorările se vor extinde treptat dinspre regiunile nordice și mai ales spre seară și noaptea se vor semnala precipitații, pe arii relativ extinse în jumătatea de nord a țării și pe suprafețe mai mici în rest. La munte treptat vor predomina ninsorile, iar în zonele mai joase de relief precipitațiile vor fi mixte. Vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări, mai ales în a doua parte a intervalului la munte, îndeosebi pe creste, dar local și la cote mai reduse și în sud-vest, centru și nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 9 grade, iar cele minime, mai ridicate decât în noaptea precedentă, între -3 și 4 grade. Dimineața vor fi condiții de ceață în zonele joase de relief.

La Bucureşti, sâmbătă, regimul termic se va menține ușor mai ridicat decât cel specific datei. Cerul variabil ziua, se va înnora treptat noaptea, dar condițiile de precipitații vor fi reduse. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 6…7 grade, iar cea minimă de -2…-1 grad.