PROGNOZA METEO: Cum sunt afectate culturile de oscilaţiile mari de temperatură

PROGNOZA METEO confirmă că aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării

05 feb. 2014, 11:28
PROGNOZA METEO: Cum sunt afectate culturile de oscilaţiile mari de temperatură

PROGNOZA METEO 5-11 

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând sudul şi estul ţării, unde, în primele zile ale intervalului valorile termice din aer vor fi mai scăzute în raport cu mediile climatologice

PROGNOZA METEO pe trei luni. Cum va fi vremea de Paşte

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6…8°C în aproape toată ţara, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C şi -14…4°C în zonele sudice şi estice, valori mai scăzute cu 1…8°C, comparativ cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6…12°C, în toate zonele de cultură.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -22…5°C în majoritatea regiunilor, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, determinând îngheţul la sol.
Se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în aproape toată ţara, iar vântul va prezenta intensificări temporare.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, atât speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, cât şi cele pomi-viticole îşi vor continua repausul biologic, la nivelul întregii ţări. Funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor menţine în fazele de răsărire (75-100%), precum şi formare a frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%). La rapiţă se va semnala înfrunzirea, în toate zonele de cultură. Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

PROGNOZA METEO. Meteorologii au anunţat prognoza meteo pentru perioada 3-17 februarie, fiind aşteptate temperaturi în uşoară creştere, o vreme mai caldă decât ar fi normal pentru mijlocul lunii februarie, iar precipitaţiile vor lua forma de ploi.

PROGNOZA METEO BANAT 

Până în jurul datei de 6 februarie regimul termic se va menţine apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii februarie, maximele diurne urmând a se situa în medie între 3 şi 6 grade, iar minimele între -6 şi -2 grade, cu precizarea că în zonele deluroase sunt de aşteptat în continuare temperaturi mai ridicate, atât ziua, cât şi noaptea. Începând din 7 februarie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză valorile mediate pe întreaga regiune vor fi în creştere, urmând a se înregistra temperaturi peste cele obişnuite ale perioadei din an, cu maxime între 8 şi 11 grade şi minime preponderent pozitive, între 0 şi 4 grade. 

După data de 7 februarie şi până la sfârşitul intervalului, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi destul de ridicată, fiind de aşteptat mai ales ploi, în general slabe. 

PROGNOZA METEO CRIŞANA 

Până în jurul datei de 7 februarie media de temperatură în regiune se va menţine în jurul valorilor normale pentru prima decadă a lunii februarie, maximele diurne urmând a se situa între 3 şi 6 grade, iar minimele între -7 şi -3 grade, cu precizarea că pentru zonele de deal sunt de aşteptat în continuare temperaturi mult mai ridicate, atât ziua, cât şi noaptea. Începând din 7 februarie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, valorile vor fi în creştere în toată regiunea, urmând a se înregistra temperaturi peste cele climatologic normale, cu o medie a maximelor între 8 şi 11 grade şi minime preponderent pozitive, între 0 şi 4 grade. 

După data de 7 februarie şi până la sfârşitul intervalului, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi destul de ridicată, fiind de aşteptat mai ales ploi, cu caracter temporar şi în general slabe cantitativ. 

TRANSILVANIA 

Până în jurul datei de 7 februarie, temperaturile minime se vor menţine scăzute în mare parte a regiunii, în medie între -13 şi -6 grade, valori mai coborâte urmând a se înregistra în depresiuni. În privinţa valorilor maxime, în acelaşi interval, media pe întreaga regiune va fi apropiată de normalul perioadei şi se va situa între 2 şi 4 grade, cu precizarea că în zonele depresionare vor fi valori în general negative şi pe timpul zilei, iar în zonele mai înalte de relief temperaturile la amiază vor urca la valori peste mediile climatologice. Începând din data de 8 februarie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză regimul termic nu va avea variaţii importante de la o zi la alta, iar valorile se vor situa peste cele înregistrate în mod obişnuit în prima jumătate a lunii februarie, cu o medie a maximelor între 3 şi 7 grade şi a minimelor între -4 şi -2 grade. 

În prima săptămână a intervalului de prognoză nu se vor semnala precipitaţii, apoi vor fi posibile precipitaţii slabe, mixte.

Citeşte şi PROGNOZA METEO în ţară şi în Bucureşti. Află cum va fi VREMEA la începutul săptămânii

PROGNOZA METEO MARAMUREŞ 

Pe parcursul întregului interval, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori mai ridicate decât ar fi normal în prima jumătate a lunii februarie, media maximelor fiind în creştere, de la 5…6 grade în primele zile, la valori de 6…8 grade în cea de-a doua săptămână. În privinţa minimelor, acestea vor fi destul de coborâte în primele nopţi, când media la nivelul întregii regiuni va fi de -7…-3 grade, apoi vor oscila uşor în jurul unei medii de 0 grade. 

Probabilitatea pentru precipitaţii, mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă, în general slabe cantitativ, va creşte începând din data de 7 februarie. 

PROGNOZA METEO MOLDOVA 

Până spre sfârşitul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi caracterizată de un regim termic destul de scăzut, cu valori medii pe timpul nopţilor între -13 şi -5 grade, iar ziua medii negative sau în jurul a 0 grade. Începând cu data de 8 februarie, se estimează o creştere de temperatură ce va determina valori în general peste cele obişnuite ale perioadei, media maximelor urmând a se situa între 3 şi 6 grade, iar a minimelor între -4 şi -1 grad. 

În prima săptămână de prognoză vor fi posibile doar fulguieli izolate, iar în intervalul 
9 -14 februarie apar condiţii pentru precipitaţii slabe, mixte. 

PROGNOZA METEO DOBROGEA 

Până în jurul datei de 7 februarie va fi o vreme relativ rece, astfel că media valorilor minime nocturne va fi de -6…-2 grade, iar a maximelor, uşor pozitivă. După 8 februarie se estimează o creştere a temperaturilor, acestea urmând a se menţine relativ constante până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză; media maximelor va fi de 5…8 grade, valori uşor peste cele climatologic normale, iar pe timpul nopţilor se aşteaptă o medie de 1…4 grade. 

Precipitaţiile vor fi neînsemnate, trecătoare, la început fulguieli, apoi ploi slabe sau burniţă. 

PROGNOZA METEO MUNTENIA 

Primele zile ale intervalului de referinţă vor fi caracterizate de o vreme rece, astfel că la nivelul întregii regiuni media valorilor maxime va fi de -3…+1 grad, iar a minimelor nocturne între -10 şi -6 grade. Începând din data de 8 februarie, este estimată o creştere de temperatură, regimul diurn urmând a se situa în medie între 5 şi 9 grade, iar cel al minimelor între -4 şi -1 grad, fără a se înregistra variaţii importante de la o zi la alta, până spre sfârşitul intervalului. 

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză vor fi posibile doar precipitaţii trecătoare, neînsemnate cantitativ, la început fulguieli, apoi mai ales burniţă sau ploi. 

PROGNOZA METEO OLTENIA 

În primele zile ale intervalului se va menţine o vreme rece, cu valori medii ziua în general negative, între -3 şi 0 grade, iar noaptea între -10 şi -5 grade. Începând cu data de 8 februarie, estimările indică o creştere a temperaturilor şi menţinerea acestora relativ constante până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, cu o medie a valorilor maxime de 4…8 grade, iar a minimelor de -4…0 grade. 

În prima săptămână vor fi posibile doar fulguieli izolate, apoi sunt prognozate precipitaţii slabe, cu caracter local, mai ales ploi sau burniţă. 

PROGNOZA METEO LA MUNTE 

În cea mai mare parte a intervalului de referinţă, regimul termic diurn se va menţine relativ constant, la valori uşor mai ridicate decât normalul climatologic al perioadei. Astfel, media maximelor se va situa în ecartul 0…5 grade. În privinţa temperaturilor minime este estimată o creştere a acestor valori, de la o medie de -7…-4 grade în primele zile, la medii de -4…-2 grade în cea de-a doua săptămână de prognoză. 

Probabilitatea pentru precipitaţii slabe, sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare va creşte după data de 8 februarie.