PROGNOZA METEO de weekend. Un anticiclon aduce aer polar peste România

Sfârșitul acestei săptămâni va aduce temperaturi negative și brumă pe arii extinse, mai ales în jumătatea nordică a țării. 

20 oct. 2022, 22:46
PROGNOZA METEO de weekend. Un anticiclon aduce aer polar peste România

PROGNOZA METEO de weekend. Avansul unui anticiclon dinspre nord-vestul Europei va determina o nouă pătrundere de aer rece deasupra țării noastre, iar temperaturile vor scădea accentuat, mai ales în jumătatea nordică a țării.

Ziua de joi, 20 octombrie, va fi rece în nord-estul, nordul și centrul țării, unde temperaturile maxime nu vor depăși 10 – 12 grade. Răcirea va fi mai slab resimțită în sud-vest, unde maximele se vor încadra între 18 și 20 de grade, în timp ce în restul țării se vor atinge 15 – 18 grade.

EXCLUSIV Prognoza meteo a iernii. Florinela Georgescu anunţă temperaturi de MINUS 20 de grade Celsius. „Pot fi coduri roşii de vreme severă” VIDEO

Începând din după-amiaza zilei de joi, cerul va deveni predominant senin în cea mai mare parte a țării, iar intensitatea vântului va scădea.
Harta norilor pentru vineri, 21 octombrie, ora 1. Click pe imagine pentru harta interactivă.În aceste condiții, în cursul nopții de joi spre vineri, temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț pe arii extinse, în special în Moldova, Transilvania și Maramureș, conform meteo-radar.

PROGNOZA METEO. În zonele de vale, temperaturile minime vor atinge valori cuprinse, în general, între 0 și -4 grade Celsius și se va produce brumă. În depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și vestul Moldovei, vor fi posibile și temperaturi minime cuprinse între -2 și -6 grade, iar local chiar mai coborâte. Temperaturile minime prognozate pentru vineri, 21 octombrie, ora 7. Click pe imagine pentru harta interactivă. După acest episod rece, vremea va intra într-un proces de încălzire. Chiar și în cursul zilei de vineri, la prânz se vor atinge până la 15 – 17 grade, iar pe alocuri chiar 18 – 20 de grade. Urmăriți evoluția temperaturilor în următoarele minute, ore și zile, pe harta radar meteo interactivă, accesibilă din aplicație sau de pe website.

 

Prognoza meteo pentru decembrie, ianuarie şi februarie. Director în ANM: Să fim conştienţi ce înseamnă o iarnă normală în România
Gabriela Băncilă, director în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a afirmat, joi, la videoconferinţa cu prefecţii, că estimările făcute la acest moment indică, pentru luna decembrie, temperaturi medii care se pot situa peste limitele climatologice, în timp ce ianuarie ar urma să fie o lună ”normală sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată”. ”Ar trebui să fim cu toţii conştienţi ce înseamnă o iarnă normală în România, ce înseamnă o lună ianuarie normală în România, în niciun caz ceea ce s-a înregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic în ultimii ani, şi nu mă refer neapărat la ultimii trei ani, ci cel puţin la ultimii zece ani de zile în care am înregistrat în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru ţara noastră”, a arătat ea.

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a precizat, joi, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii privind pregătirile pentru sezonul rece, că estimările sezoniere au un grad de realizare de 60 la sută, în baza modelului Centrului European pentru Prognoză de Medie Durată, şi prezintă valorile medii estimate în ceea ce priveşte temperatura aerului şi precipitaţiile.

”Lucrul acesta înseamnă că fenomenele cu o durată scurtă de manifestare, incluzând fenomenele meteorologie extreme, nu pot fi surprinse, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări, cum ar fi, pentru sezonul rece, episoadele cu valuri de frig, episoadele cu viscol sau cu furtuni de zăpadă”, a explicat Băncilă.

Ea a arătat că, pentru luna decembrie, estimările bazate pe datele de la începutul lunii octombrie indică, la nivel naţional, că temperaturile medii se pot situa peste limitele climatologice ale lunii, în toate regiunile, iar precipitaţiile se vor putea situa, în general, în limite normale, cu o tendinţă uşor excedentară în partea de sud-est a ţării şi una deficitară în nord-vest. Reprezentantul ANM a explicat că, având în vedere estimările, în decembrie este posibil să se înregistreze precipitaţii sub formă lichidă.

”Pentru luna ianuarie, atât temperatura medie a aerului, cât şi cantităţile medii de precipitaţii se pot situa în limite normale. Din nou, raportându-ne la celelalte estimări date publicităţii pentru această lună, semnalul pentru temperatură este mai robust, în sensul că toate modelele converg spre o lună ianuarie normală sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată decât ar fi normal, în timp ce pentru zona de precipitaţii semnalul sau estimările sunt destul de împrăştiate: există şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii normale, dar şi tendinţe pentrui cantităţi de precipitaţii excendentare. Acest comentariu îl fac pentru următoarea concluzie: ar trebui să fim cu toţii conştienţi ce înseamnă o iarnă normală în România, ce înseamnă o lună ianuarie normală în România, în niciun caz ceea ce s-a înregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic în ultimii ani şi nu mă refer neapărat la ultimii trei ani, ci cel puţin la ultimii zece ani de zile în care am înregistrat în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru ţara noastră din punct de vedere climatologic şi geografic”, a arătat Gabriela Băncilă.

Pentru luna februarie, sunt estimate temperaturi în medie normale pentru această lună şi posibilitatea de a se semnala în anumite regiuni, în special în sud şi sud-est, valori peste limitele climatologice ale lunii. Precipitaţiile ar putea fi în limite normale.