PROGNOZA METEO: După ploi şi frig, temperaturile urcă până la 20 de grade

Vremea urâtă şi ploiasă care ne-a speriat în zilele precedente dispare şi lasă loc unei toamne călduroase şi însorite. Meteorologii ne anunţă că în următoarele zile vor avea parte de temperaturi şi de 20 de grade.

07 oct. 2013, 14:09
PROGNOZA METEO: După ploi şi frig, temperaturile urcă până la 20 de grade

Pe parcursul zilei de marţi va fi timp frumos, după ce se risipeşte ceaţa dimineţii, prezentă local în regiunile extracarpatice, iar pe alocuri şi în centrul ţării, ceaţă posibil asociată trecător cu burniţă. Dar la amiază soarele predomină, vântul mai alert în Banat continuă să aducă aer cald dinspre sud, iar maximele zilei pornesc de la aproximativ 13 grade pe litoral şi ating 22 în regiunile vestice.

În Bucureşti ziua de marţi începe cu puţină ceaţă, dar se risipeşte destul de repede şi peste zi soarele străluceşte nestingherit pe cer, aşa că la amiază mercurul din termometre urcă spre 18 grade, iar vântul adie plăcut.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pe două săptămâni

Miercuri, norii îşi fac apariţia prin vestul şi sud-vestul ţării, unde local plouă slab, în timp ce în est şi sud-est ceaţa este din nou de interes pentru câteva ore matinale, posibil asociată izolat cu burniţă. Vântul doar pe crestele montane dă semne de agitaţie, în rest rămâne liniştit, iar la amiază temperatura aerului are valori de 13 grade în Oltenia acoperită de nori şi 19 grade în nord-vestul mai însorit.

În Capitală, miercuri în zori este ceaţă, apoi soare, apoi tot mai mulţi nori, astfel că la amiază vor fi 16….17 grade, iar seara şi noaptea apar condiţii ca, trecător, să cadă câţiva stropi de ploaie.

Joi putem vorbi despre temperaturi numai bune pentru data din calendar în mare parte din ţară, deci vreme normală termic, cu valori de la 14 grade în nordul Moldovei până la 22 de grade în sudul Munteniei. Dar ziua nu va fi însorită: în nord şi centru sunt înnorări şi plouă local, iar în rest cerul se limpezeşte treptat de norii rămaşi din noapte şi doar în orele dimineţii mai sunt ploi slabe pe alocuri, iar in regiunile extracarpatice, în zori, ceaţa este din nou prezentă.

În Bucureşti, joi dimineaţă sunt condiţii de ceaţă, apoi soarele predomină şi temperatura aerului urcă spre 20 de grade, iar vântul rămâne destul de calm.

Vineri vremea se încălzeşte mai simţitor, îndeosebi în jumătatea vestică a ţării, dar şi în sud, iar la amiază vor fi temperaturi cuprinse între 15 şi 25 de grade. Iar ziua va fi plăcută, destul de însorită în majoritatea regiunilor şi doar dimineaţă în zonele joase din nou va fi ceaţă, asociată izolat, în regiunile extracarpatice, cu ploi slabe sau burniţe. La sfârlit de săptămână tendinţa este ca temperaturile să fie în continuare plăcute, încă nu se răceşte vremea, însă în vest, centru şi nord apar câteva ploi trecătoare, în timp ce în restul teritoriului, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, va fi ceaţă, asociată trecător cu burniţă.

La munte marţi va fi o zi frumoasă şi simţitor mai caldă decât până acum, cu 18 grade în termometre la Stâna de Vale, 17 la Păltiniş şi 15 la Predeal. Şi doar pe văi şi în depresiuni dimineaţa se produce ceaţă, apoi soarele este tot mai generos şi vântul rămâne potolit.

În Transilvania se anunţă, marţi, o zi însorită, dar încă rece în zori, când pe alocuri este ceaţă şi izolat încă se mai formează bruma, mai ales în depresiuni. Peste zi însă predomină soarele şi se aduna în tremometre 15 grade la Miercurea Ciuc, 19 la Sibiu şi 21 la Alba Iulia.

Şi spre nord-vest va fi o zi plăcută, cu soare mult şi temperaturi generoase, 21 de grade se vor atinge în Baia Mare, în timp ce la Oradea, la câmpie, unde ziua începe cu ceaţă, maxima zilei va fi de 19 grade.

În Arad şi Timişoara vor fi, de asemenea, temperaturi plăcute, 21 de grade după prânz, în timp ce la Deva, unde primele ore din zi va fi ceaţă, se ating 18. Însă la Reşiţa, unde vântul sprinten de sud aduce aer tot mai cald, va fi cel mai cald în ţară, 22 de grade la amiază.

Oltenia este mai însorită la deal, dovadă cele 19 grade din Târgu Jiu sau Râmnicu Vâlcea, în timp ce la câmpie, unde ziua începe cu ceaţă şi soarele răzbate mai apoi, se ating doar 17. Fără ploi, poate doar o burniţă din ceaţa dimineţii.

Şi în Muntenia local va fi ceaţă în primele ore din zi, posibil şi burniţă, trecător, dar soarele devine tot mai puternic şi până la amiază se adună în termometre 18 grade în Piteşti, Alexandria şi Giurgiu şi 17 în Buzău şi Brăila.

În Dobrogea temperaturile nu cresc prea mult, marea este rece şi ponderează avântul termic, dar ziua este frumoasă ca aspect, însorită şi fără vânt agitat. Se vor înregistra maxim 14 grade la Constanţa şi 13 la Tulcea.

Locuitorii Moldovei au şi ei parte de o zi liniştită, cu ceva ceaţă la începutul zilei, apoi soare pe săturate şi temperaturi tot mai plăcute, până la 16 grade în Galaţi, Bacău şi Vaslui şi 18 la Iaşi şi Botoşani.