EXCLUSIV – Cum va fi vremea în această vară în România. Prognoza specială a meteorologului Romica Jurca pentru iulie și august

Toamna 2022 și iarna 2022-2023 au fost perioade cu deficit de precipitații, iar din primavara acestui an nu mai contenesc. Cele mai instabile luni din an sunt MAI - din perspectiva numarului mare de zile cu ploi - si IUNIE - din perspectiva importantei cantitative a acestora. Romica Jurca ne spune cum va fi vremea în această vară.

26 iun. 2023, 09:31
EXCLUSIV – Cum va fi vremea în această vară în România. Prognoza specială a meteorologului Romica Jurca pentru iulie și august

Suntem în plin sezon estival și mulți își fac deja planuri de vacanță. Dacă nu v-ați planificat încă concediul din această vară, am analizat prognoza meteo și vă spunem când este cel mai bine să vă faceți rezervările pentru a beneficia de vreme frumoasă, bună pentru plimbări în aer liber, mișcare sau pentru relaxare pe plajă.

Meteorologii ANM anunță că luna iunie se va încheia cu ploi si temperaturi apropiate de cele normale, în aceasta perioadă, dupa canicula și disconfortul termic din ultimele zile. Ultima săptămână din iunie vine cu vreme ploiasă și vom scăpa de temperaturile caniculare pentru moment. Vor fi posibile perioade cu averse aproape în fiecare zi în mare parte din țară.

Citește și: PROGNOZA METEO. Un ciclon loveşte România după episodul scurt de caniculă

Astfel, în ultima săptămână din iunie se anunță perioade cu instabilitate atmosferică în cea mai mare parte de țării. Meteorologii anunță averse, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale ce îndeosebi în sud-vest, centru și la munte vor depăși 65…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar cu precădere în jumătatea de vest a Olteniei și în sudul Banatului se vor depăși 30…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

 

Cum va fi vremea în luna iulie 2023. Meteorologul Romica Jurca anunță când scăpăm de ploi

”Iulie 2023, cunoscuta ca luna lui CUPTOR, se va derula cu alternanțe termice, când spre foarte cald, când spre mai răcoros. Perioadele cu caniculă par să fie destul de scurte, însă manifestarile de instabilitate (averse, fulgere, tunete, vijelii, grindina) nu vor lipsi. Acestea ar urma să fie mai prezente în jumătatea de nord a României și în zonele de deal și de munte, cu o frecvență mai mare de semnalare – în timp – în cursul dupa-amiezilor și al serilor”, a precizat meteorologul Romica Jurca pentru Romaniatv.net.

Citește și: Asta este plaja din România cu cel mai fin nisip. Este considerată printre cele mai frumoase din Europa

 

Prognoza meteo pentru august 2023. Se anunță zile cu temperaturi ridicate

”AUGUST – din statisticile meteorologice, este cea mai stabila luna din an cu vreme predominant frumoasa si foarte putine ploi. Semnalele sunt în acest sens pentru ultima luna a verii din acest an. Cel mai probabil, manifestari de instabilitate sa mai fie, temporar, în zona de răsărit a României și cu precădere în zona Moldovei. În condiții de mai multa insolatie, vor fi zile cu temperaturi ridicate, iar regimul termic, din timpul nopâilor și al dimineților, va fi unul plăcut”, a mai spus meteorologul Romica Jurca.