Prognoza meteo lunară. ANM schimbă foaia, jumătate de ţară va fi sub nămeţi. Florinela Georgescu anunţă zonele cu iarnă ca-n poveşti de Crăciun şi Revelion

După Bobotează, vremea aduce mai multe precipitaţii în jumătate din ţară. Temperaturile vor rămâne normale pentru această perioadă de iarnă în toată România, anunţă ANM.
Filip Stan
20 dec. 2024, 09:35
Prognoza meteo lunară. ANM schimbă foaia, jumătate de ţară va fi sub nămeţi. Florinela Georgescu anunţă zonele cu iarnă ca-n poveşti de Crăciun şi Revelion

Prognoza meteo lunară. Va ninge şi ploua mai mult decât de obicei în nordul, centrul şi estul ţării în prima jumătate a lui ianuarie, anunţă meteorologii. ANM prezintă prognoza pentru următoarea lună: estimări meteo 23 decembrie – 20 ianuarie.

Săptămâna 23 – 30 decembrie
Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice şi sud-estice, dar şi uşor mai coborâte în cele vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, precum şi în extremitatea de vest a ţării, dar şi local deficitar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Zăpadă din belșug în România, ca în anii ‘90. Unde va ninge ca în poveşti de la 1 ianuarie 2025, meteorologii de la EaseWeather au făcut anunțul

Prognoza meteo săptămâna 30 decembrie – 6 ianuarie
Temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane şi local în cele centrale, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale.Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui uşor deficit în regiunile vestice şi în cele extracarpatice.

Săptămâna 6 – 13 ianuarie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric va putea fi uşor excedentar în nordul, centrul şi estul teritoriului, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo săptămâna 13 – 20 ianuarie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

ANM-Prognoza-4-saptamani-241220072224

 

Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a prezentat ultimele actualizări meteorologice privitoare la prognoza pentru următoarele două săptămâni.

„Este posibil ca în preajma Crăciunului și mai aproape de Anul Nou să fie episoade cu precipitații sub formă solidă, deci lapoviță și ninsoare. Nu ne așteptăm să fie un strat de zăpadă pe arii extinse, însă este posibil ca aceste ninsori să fie însoțite de intensificări ale vântului și să apară primele ninsori viscolite“, a precizat Florinela Georgescu.

Specialista din cadrul ANM a atras atenția și asupra stratului de zăpadă deja depus în zonele montane înalte, precizând că acesta nu este unul calitativ în acest moment și este nevoie de noi precipitații astfel încât să devină pretabil pentru schi.

„Este strat de zăpadă, mai degrabă în zona înaltă, care să fie prielnic sporturilor de iarnă, dar trebuie să plecăm bine informați în această perioadă, deoarece primul strat de zăpadă nu este unul de foarte bună calitate. El a fost depus în condiții diferite de temperatură. Pe de altă parte, au fost și episoade de vânt care, de asemenea, influențează structura stratului. Există și atenționare din punct de vedere al pericolului de avalanșe. În acest weekend așteptăm din nou ca vântul să se intensifice, mai ales în zona montană înaltă, și trebuie să știm foarte bine cum ne pregătim“, a mai spus Florinela Georgescu.

Cele mai bune zone de vizitat în perioada sărbătorilor, dacă îți dorești să experimentezi o iarnă autentică, dar în același timp și cu tradiții și obiceiuri locale, sunt Bucovina și Maramureș, unde șansele ca precipitațiile care cad să fie sub formă de zăpadă sunt mult mai mari.

„În Bucovina și Maramureș, temperaturile s-au menținut mai moderate, deci este posibil ca acolo încă să se mențină acel aspect de iarnă și să se păstreze această situație, pentru că așteptăm ca vremea să se răcească iar precipitațiile să reînceapă. În nordul teritoriului vor fi sub formă de ninsoare și așteptăm să ningă din nou în zona montană înaltă. Un alt episod de ninsoare îl așteptăm spre sfârșitul anului. Sunt vești bune pentru iubitorii de sporturi de iarnă și pentru cei care vor să facă sărbători în locuri frumoase“, a mai zis Florinela Georgescu.

„Pe litoral, probabilitatea e mai mare pentru intensificări ale vântului și episoade cu ploaie, dar nu este cu totul exclus să fie și ceva mai aproape de ninsoare. Întotdeauna luăm în considerare și incertitudinea, pentru că circulațiile rapide înseamnă schimbări ale distribuției centrilor barici deasupra țării noastre, iar vremea poate fi predispusă la fenomene mai severe“, a conchis Florinela Georgescu.

Prognoza meteo. Încălzirea record din ultimii doi ani pune în încurcătură şi specialiştii NASA

Temperaturile globale au crescut atât de brusc şi neaşteptat în ultimii doi ani încât chiar şi cei mai buni specialişti din lume nu pot explica pe deplin fenomenul.

Recordurile de căldură au fost spulberate în mod repetat, iar planeta a intrat într-un „teritoriu necunoscut”, potrivit cercetătorilor citaţi de AFP.

Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale al NASA, a recunoscut deschis că nu poate explica de ce 2023 a fost mult mai cald decât orice alt an şi de ce 2024 urmează acelaşi trend.

„Suntem încă în proces de evaluare pentru a înţelege dacă asistăm la o schimbare în modul în care funcţionează sistemul climatic”, a explicat el. Deşi oamenii de ştiinţă sunt de acord că arderea combustibililor fosili este principala cauză a încălzirii globale pe termen lung, creşterea bruscă din ultimii doi ani depăşeşte toate modelele şi previziunile existente. Temperatura oceanelor şi a aerului a crescut dramatic între iunie 2023 şi septembrie 2024, atingând niveluri nemaiîntâlnite până acum.

Cercetătorii explorează mai multe posibile explicaţii. Printre ele se numără schimbările în tiparele norilor, reducerea poluării maritime după 2020 şi modificări în capacitatea Pământului de a stoca carbonul. Tundra arctică, care a reţinut dioxid de carbon timp de mii de ani, a devenit recent o sursă de emisii, iar oceanele se încălzesc într-un ritm inexplicabil.

Calendar ortodox 20 decembrie 2024. Cine a fost Sfantul Ignatie, păgânul convertit la creştinism. Tradiţii şi superstiţii de Ignat 2024

Un factor parţial ar putea fi tranziţia de la fenomenul La Nina, care a răcit planeta timp de trei ani, la El Nino, care încălzeşte suprafaţa oceanelor. Însă căldura a persistat chiar şi după ce El Nino a atins apogeul în ianuarie, iar temperaturile nu au scăzut conform aşteptărilor.

Johan Rockstrom de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic avertizează că aceste schimbări ar putea indica o pierdere a rezilienţei planetei. Oamenii de ştiinţă estimează că vor avea nevoie de cel puţin unul sau doi ani pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă şi dacă asistăm la transformări mai profunde ale sistemului climatic.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lista oficială a candidaților la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Cine vrea să devină președintele României
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Demolarea fără autorizaţie, în 2025. Când răspunzi penal, amenzile sunt de 100.000 de lei
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Scandalul ascuns din trecutul Elenei Ceaușescu. Martori au fost mai mulți bărbați
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Băsescu s-a sucit! Pe cine va vota la prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață