Prognoza meteo lunară. Primăvară cu accent de toamnă. Anticiclon termic, furtuni electrice, vijelii şi grindină

Vremea devine mai caldă decât normalul perioadei, dar va ploua mult în următoarele patru săptămâni. ANM a emis prognoza pentru perioada 6 mai - 3 iunie.

07 mai 2024, 09:22
Prognoza meteo lunară. Primăvară cu accent de toamnă. Anticiclon termic, furtuni electrice, vijelii şi grindină

Prognoza meteo lunară. Vremea se strică imediat după sărbători: începând de marți, 7 mai, până joi, 9 mai, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică, ploi și furtuni în majoritatea regiunilor țării, în timp ce temperaturile vor scădea cu până la 10°C. Izolat, se vor semnala vijelii și grindină.

O mase de aer rece va pătrunde dinspre nord-est în zilele următoare, determinând atât o scădere bruscă a temperaturilor, cât și un grad ridicat de instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin ploi, averse torențiale și furtuni.

Pe parcursul nopții, aerul rece va cuprinde deja cea mai mare parte a Moldovei, astfel că ploile se vor muta, miercuri, spre jumătatea sud-vestică a țării. După-amiaza, riscul de averse torențiale și furtuni puternice va fi mai ridicat în Oltenia și în unele areale din sudul Munteniei, dar sunt așteptate furtuni și în unele zone din Transilvania, Banat și Crișana.

Elena Mateescu, director ANM, anunţă noi fenomene extreme: „Vom avea vânt în rafală şi oscilaţii mari de temperatură”
Temperaturile vor scădea substanțial după mijlocul săptămânii. Joi, maximele vor fi cuprinse între 15 și 21°C în cea mai mare parte a țării. Senzația de răcire va fi accentuată de vântul moderate din est, în timp ce ploile vor continua în sudul și vestul țării. Pe alocuri, mai ales în vest, acestea vor fi însoțite de descărcări electrice.

Vremea se va îmbunătăți spre sfârșitul săptămânii, dar va rămâne răcoroasă pentru această perioadă, iar în weekend vor fi posibile din nou furtuni în unele zone, anunţă meteoradar.ro

ANM a realizat hărţile meteo pentru întreaga lună rpmasăî din această pruimăvară.

Prognoza meteo săptămâna 6 – 13 mai

Valorile termice se vor situa uşor peste mediile multianuale în regiunile vestice, în timp ce în restul teritoriului vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în vestul, sud-vestul şi local în centrul ţării şi deficitare în rest.

Prognoza meteo săptămâna 13 – 20 mai

Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a ţării.Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nord-vestice, deficitar în cele sudice şi apropiat de normal în rest.

Prognoza meteo mai 2024. Vreme de vară în luna lui Cireşar, temperaturile trec iar de 30 de grade Celsius
Prognoza meteo săptămâna 20 – 27 mai

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor.Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor.

ANM-Prognoza-4-saptamani-240507072309

Prognoza meteo săptămâna 27 mai – 3 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste normele climatologice ale perioadei.Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile