PROGNOZA METEO: Revin PLOILE şi NINSORILE

Dacă anul acesta Babele s-au dovedit mai puţin capricioase decât în alţi ani, cu ploi în fiecare zi, dar şi cu temperaturi relativ mari, ei bine, iată că Moşii, care încep de duminică, sunt cei care ne aduc o paletă mai largă de aspecte ale vremii. Astfel, în primele zile ale săptămânii ce urmează mai vorbim despre nori şi chiar precipitaţii în regiunile noastre sudice, estice şi centrale, predominant ploi, dar trecător şi lapoviţe sau ninsori.

08 mart. 2014, 16:15
PROGNOZA METEO: Revin PLOILE şi NINSORILE

Duminică la amiază temperatura aerului va fi de 6…7 grade în Dobrogea, în timp ce în vestul ţării se ating valori mult mai generoase, de 15…16 grade. Iar ca aspect, tot în sud şi est încă persistă nori ce lasă pe alocuri câţiva stropi de ploaie pe parcursul zilei, iar în noaptea următoare sunt posibile şi câteva lapoviţe, iar la munte predomină ninsoarea. În restul teritoriului vremea tot caldă rămâne pentru prima decadă de aprilie, căci soarele predomină şi condiţiile de ploaie rămân reduse. Ce ne reţine însă atenţia este vântul, care suflă alert în mare parte din ţară, dar cu precădere în jumătatea de est a Munteniei, în sudul şi centrul Moldovei şi în Dobrogea, unde vor fi rafale de peste 60 km/h, în timp ce la munte, mai ales pe crestele înalte ale Carpaţilor Orientali şi Meridionali, se depăşesc temporar şi 80 km/h.

În Transilvania contăm pe cer temporar noros, prea puţin probabil să cadă însă vreun strop de ploaie, iar vântul rămâne la cote de moderat. Iar la amiază vor fi din nou temperaturi mai mari decât în mod obişnuit la această dată, 6 grade la Miercurea Ciuc, 9 grade la Braşov, 12 la Cluj Napoca şi chiar 14 la Albă Iulia.

În nord-vest soarele este chiar mai generos, vântul are şi el câteva răbufniri nervoase, dar nu de lungă durata,  iar la amiază se ating temperaturi plăcute, 13 grade vor fi şi la în Baia Mare şi în Oradea.

Vreme frumoasă şi însorită anunţă meteorologii şi în sud-vestul ţării, soarele generos din regiunea Banatului ridică mercurul din termometre spre 14 grade în Timişoara şi 15 grade la Deva şi Reşiţa.

Caldă şi în ameliorare sensibilă în privinţa precipitaţiilor va fi duminică vremea şi în Oltenia, unde doar trecător mai cad câteva picături de ploaie, iar vântul rămâne în general potolit. Iar la amiază, termometrele vor indica 14 grade la Craiova şi la Râmnicu Vâlcea şi 15 grade la Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu.

În Muntenia, mai ales în estul regiunii, vântul suflă cu putere întreagă zi, iar ploile, prezente doar pe alocuri şi mai ales în Bărăgan, sunt slabe cantitativ. Cât despre regimul termic, vorbim despre valori potrivite pentru prima lună de primăvară, 13 grade vor fi în Piteşti, 11 la Alexandria şi Giurgiu şi 10 în Brăila.

Vânt alert anunţă meteorologii pentru duminică şi în Dobrogea, cu cer mai mult noros, dar probabilitate redusă de ploaie. Iar la amiază, termometrele vor indică 8 grade la Constanţa şi 10 la Tulcea, resimţite însă că mai puţine, datorită rafalelor puternice.

În Moldova norii şi ploile preferă sudul regiunii, acolo unde şi vitezele vântului sunt mai mari, în timp ce spre nord mai apare şi soarele, iar vântul e mai puţin violent. Iar temperturile vor atinge 9 grade Celsius, de la Galaţi şi Focşani până la Iaşi şi Botoşani.

În Bucureşti, duminică vor mai fi înnorări, dar răzbat în sfârşit şi câteva raze de soare, şi este puţin probabil să mai cadă vreun strop de ploaie. În schimb, vântul se înteţeşte, temporar vor fi rafale de 45….50 km/h, aşa că cele 10 grade ale amiezii vor fi resimţite că mai puţine.

Luni va fi cer noros în jumătatea de est a ţării , dar abia spre seară şi în noaptea următoare precipitaţiile îşi fac apariţia la nivel local. Vorbim despre ploi, dar, trecător, şi despre lapoviţe sau ninsori. În plus, şi vântul continuă să sufle cu putere în regiunile sud-estice, dar şi în zona de munte unde încă ninge izolat. Iar temperaturile zilei pornesc de la 4…5 grade în Dobrogea şi ating 14 grade în Dealurile de Vest.

Şi în Bucureşti va fi cer mai mult noros în prima zi din săpămâna ce urmează, însă abia spre seară şi în noaptea următoare va plouă slab. Iar vântul, încă alert în timpul zilei, va slabi treptat în intensitate. Cerul va fi mai mult noros şi, mai ales seară şi noaptea,  va ploua slab. Iar vântul va mai avea intensificări în cursul zilei, estompând ca senzaţie real resimţită cele 8 grade indicate de termometre la amiază.

Marţi vor mai fi nori pe cer în estul, sudul şi centrul ţării, unde pe alocuri încă plouă slab, iar trecător mai sunt şi câteva lapoviţe sau ninsori.  La munte ninsoarea predomină, însă în celelalte regiuni va fi o zi însorită. Vântul mai da semne de agitaţie prin regiunile estice, dar pe crestele înalte de munte, unde ninsorile predomină, suflă cu peste 80 km/h. În aceste condiţii, temperaturile maxime ale zilei se încadrează între 2…3 grade în Dobrogea şi 12…13 grade în nord-vest.

În Capitală, cerul va fi temporar noros şi încă sunt posibile precipitaţii slabe, predominant ploi, iar vântul nu mai face excese. Iar la amiază temperatura va atinge 6 grade Celsius, încă răcoare pentru data din calendar.

Miercuri va fi soare în mare parte din ţară şi doar în est încă trenează nori, însă condiţiile pentru precipitaţii devin nesemnificative, presiunea atmosferică este în creştere. Că urmare, vântul se arată sprinten în majoritatea regiunilor, rafale mai puternice fiind de aşteptat în Moldova şi Dobrogea, dar şi în zona montană înalte. Şi, pentru că soarele este mai generos, temepraturile cresc uşor în mare parte din ţară, la amiază vorbim despre un ecart între 6 şi 14 grade. Iar meteorologii spun că în următoarele zile temperaturile vor creşte de la o zi la altă, iar probabilitatea de precipitatii va fi tot mai redusă, în schimb ceaţa dimineţilor îşi face din nou apariţia izolat, prin zonele joase de relief.