PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Finalul lunii octombrie aduce o răcire a vremii

Următoarele zile vor aduce o încălzire temporară a vremii, însă finalul lunii octombrie va aduce temperaturi în scădere şi vor apărea şi câteva ploi. Administraţia Naţională de Meteorologie se aşteaptă, potrivit prognozei meteo pentru intervalul 21 octombrie-3 noiembrie, ca maximele să atingă valori de 20 de grade, în timp ce temperaturile nocturne să nu atingă valori de îngheţ.

21 oct. 2013, 09:20
PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Finalul lunii octombrie aduce o răcire a vremii

În Banat, valorile termice diurne vor creşte în primele zile ale intervalului până la medii de 24 de grade pe 23 octombrie, după care vor scădea uşor, spre 20 de grade în data de 27 octombrie, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Tendinţa de scădere uşoară şi treptată a temperaturilor maxime va continua şi în cea de-a doua săptămână, când valorile vor coborî de la medii de 18 grade până la 16 grade Celsius.

Minimele termice vor fi mai ridicate decât în mod normal pe tot parcursul intervalului şi se vor situa între 8 şi 12 grade, exceptând ultimele nopţi când vor coborî spre medii de 6 grade.

Probabilitatea de ploi, slabe cantitativ, va fi mai ridicată între 27 octombrie şi 3 noiembrie.

Citeşte şi IARNA vine mai repede decât ne aşteptam. Află de când vor începe ninsorile

Crişana: Vremea va fi caldă în săptămâna 21-27 octombrie, când maximele termice vor fi cuprinse, în medie, între 20 şi 24 de grade Celsius, cu cele mai ridicate valori pe 23 octombrie. Apoi, temperaturile diurne vor scădea treptat şi se vor apropia de medii de 15 grade în ultima zi, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Valorile nocturne se vor situa în medie între 8 şi 12 grade, mai puţin în ultimele nopţi când vor coborî pâna în jurul a 6 grade.

Probabilitatea pentru ploi, pe arii restrânse şi slabe cantitativ, va fi mai mare în zilele de 21 şi 22 octombrie şi, din nou, între 27 octombrie şi 3 noiembrie.

În Transilvania, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obisnuit în prima săptămână, când se vor situa, în medie, în jurul a 20 de grade. Apoi, din data de 27 octombrie, acestea vor scădea treptat, până la medii apropiate de cele normale, de aproximativ 13 grade, în ultima zi a intervalului. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între 7 si 9 grade în intervalul 22 – 25 octombrie, iar în celelalte nopţi se vor situa în jurul a 4 grade Celsius.

Probabilitatea pentru ploi slabe va creşte după data de 27 octombrie.

În Maramureş, temperaturile maxime vor creşte de la o zi la alta în prima parte a intervalului de prognoză, până la medii în jurul a 20 de grade în perioada 23 – 26 octombrie, când vor caracteriza o vreme caldă pentru această dată. Începând din 27 octombrie, temperaturile maxime vor scădea treptat, până la aproximativ 14 grade în ultima zi. Minimele termice vor fi cuprinse, în medie între 6 şi 10 grade, cu cele mai ridicate valori în nopţile din intervalul 22 – 25 octombrie.

Va ploua slab în zilele de 21 şi 22 octombrie, dar şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

Moldova: În primele două zile ale intervalului vremea va fi caldă, cu maxime termice care vor atinge, în medie, 20 de grade Celsius, apoi valorile diurne vor scădea spre 14…16 grade Celsius.

Ulterior, răcirea vremii va continua, astfel încât, în zilele de 2 şi 3 noiembrie, temperaturile maxime vor ajunge la valori medii de 12 grade, comparabile cu normele climatologice ale perioadei. Minimele termice vor fi cuprinse, în medie, între 6 şi 10 grade, cu cele mai ridicate valori în nopţile din intervalul 22 – 25 octombrie.

Vor fi condiţii ca trecător să plouă slab în zilele de 23 şi 24 octombrie, precum şi în intervalul 27 octombrie – 3 noiembrie.

Dobrogea: Vremea va fi caldă la începutul intervalului de prognoză, apoi se va răci, iar mediile temperaturilor maxime vor scădea de la medii în jurul a 19…20 de grade în primele zile, spre aproximativ 13 grade între 24 şi 26 octombrie. Va urma o uşoară încălzire, cu 2…3 grade, în medie, pentru ca la începutul lunii noiembrie o nouă scădere a regimului termic să readucă maximele diurne la valori normale pentru această dată, de aproximativ 13…14 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între 7 şi 11 grade pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Este posibil să plouă, slab cantitativ şi pe arii restrânse, în jurul datei de 24 octombrie, precum şi în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie.

În Muntenia în primele trei zile ale intervalului maximele termice vor fi cuprinse, în medie, între 20 şi 22 de grade Celsius şi vor caracteriza o vreme caldă pentru ultima decadă a lunii octombrie. Apoi valorile diurne vor scădea, spre 16…17 grade în intervalul 24-31 octombrie, iar în primele zile din luna noiembrie regimul termic va marca o nouă scădere, maximele medii diurne, de aproximativ 14 grade, devenind normale pentru această perioadă a anului.

Temperaturile minime vor fi relativ staţionare, în jurul unei valori medii de 6 grade, exceptând intervalul 22 – 25 octombrie, când nu vor scădea sub 8…10 grade.

Probabilitatea de precipitaţii va fi scăzută în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, iar ploi slabe, pe arii restrânse, se pot semnala în jurul datei de 23 octombrie şi, din nou, după 28 octombrie.

Oltenia: Vremea va fi caldă în primele trei zile ale perioadei de prognoză, când valorile termice diurne vor atinge, în medie, între 20…22 de grade. Apoi, temperaturile maxime vor scădea şi se vor situa în jurul unei valori medii de 16 grade Celsius. Mediile temperaturilor minime vor fi de 6…7 grade, exceptând nopţile din intervalul 22 – 25 octombrie, când nu vor coborî sub 9…10 grade.

În zilele de 23 şi 24 octombrie, precum şi după data de 28 octombrie, vor fi posibile ploi slabe cantitativ, pe arii restrânse.

La munte, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pe tot parcursul intervalului. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 13…14 grade în prima săptămâna şi vor fi de 8…10 grade, în cea de-a doua săptămână. De asemnea, valorile nocturne vor fi pozitive, în medie, între 2 şi 6 grade Celsius.

Vor fi condiţii ca trecător şi izolat să plouă slab în zilele de 23 si 24 octombrie, precum şi după data de 27 octombrie.