PROGNOZA METEO PE TREI ZILE. Iulie se încheie în plină caniculă

Marţi şi miercuri, în ultimele două zile din iulie, vremea va fi din ce în ce mai caldă, ajungând chiar caniculară, pentru ca de la 1 august să revină în limitele specifice datei din calendar şi să devină instabilă.

29 iul. 2019, 13:17
PROGNOZA METEO PE TREI ZILE. Iulie se încheie în plină caniculă

Marţi, vremea va fi călduroasă în mare parte a țării. În nord-vest, centru și nord, precum și în zonele montane și submontane din a doua parte a zilei gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și se va manifesta prin accentuarea temporară a înnorărilor și perioade în care local se vor semnala averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil vijelii și căderi de grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar pe spații mici, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă ce se vor înregistra vor fi mai însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu înnorări în primele ore ale intervalului în sud și sud-est, unde însă doar izolat vor fi posibile ploi slabe. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 28 de grade pe litoral si in estul Transilvaniei și 33..34 grade in Moldova, iar minimele 13 și 24 de grade.

La Bucureşti cerul va fi variabil, cu înnorări la începutul intervalului și din nou dupa-amiaza, însă probabilitatea de apariție a ploilor de scurtă durată va fi destul de redusă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă va fi de 19…20 de grade.

Miercuri, vremea va fi călduroasă în mare parte a țării, caniculară pe arii restrânse în orele prânzului în sud și în sud-est, când disconfortul termic se va accentua. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și se va manifesta prin accentuarea înnorărilor și perioade în care vor fi averse torențiale, frecevente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și posibile căderi de grindină. Astfel de fenomene se vor semnala la început în regiunile intracarpatice, la deal și la munte și pe spații mici în rest, iar seara și mai ales noaptea local și în cele sudice. Pe arii restrânse, cantitățile de apă înregistrate în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi însemnate.Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 28 de grade in nord si in estul Transilvaniei si 35, izolat poate chiar 36 de grade in sudul Olteniei si al Munteniei, iar cele minime între 15 și 25 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și posibil ușor depăși pragul critic de 80 de unități local în jumătatea sudică a teritoriului și izolat în rest.

Şi la Bucureşti, miercuri, vremea va fi călduroasă, iar în orele amiezii va deveni caniculară și disconfortul termic se va accentua, indicele temperatură-umezeală(ITU) urmând a atinge și posibil ușor depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar seara si noaptea instabilitatea atmosferică seva accentua si vor fi innorari convective și perioade cu averse, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial și se pot înregistra cantități de apă mai însemnate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar cea minimă va fi de 21…22 de grade.

Joi, vremea se va răcori urmând a se înregistra valori termice în jurul celor specifice datei. Temporar înnorările vor fi accentuate și vor fi perioade cu averse și descărcări electrice, în prima parte a intervalului local în majoritatea regiunilor, iar noaptea în nord-vest. Izolat se vor înregistra cantități de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat cu unele intensificări în timpul ploilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 și 32 de grade, cu cele mai valori in vestul, sud-vestul Olteniei, iar minimele între 13 și 22 de grade.

Şi la Bucureşti, joi, vremea se va răcori si drept urmare vor fi valori termice în jurul celor specifice datei. Temporar înnorările vor fi accentuate, iar în prima parte a intervalului vor fi ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 28 …29 de grade, iar minimă de 19…20 de grade.

Vineri, în vestul, centrul și nordul țării, precum și în zonele montane și submontane, începând cu orele amiezii vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin înnorări, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și posibile căderi de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse cu o probabilitate mai mare spre seară și în cursul nopții. Pe spații mici, cantitățile de apă ce se vor înregistra fie în intervale scurte de timp, fie prin acumulare vor fi mai însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 și 32 de grade, iar cele minime între 13 și 22 de grade.

Vineri, la Bucureşti, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate spre seară și în cursul nopții când vor fi perioade în care se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 18…19 grade. De sambata pana luni valorile termice se vor situa ușor sub cele specifice datei în jumătatea nordică a teritoriului și apropiate de mediile multianuale în rest. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată la început cu precădere în est și sud-est, apoi în jumătatea de nord a teritoriului.


loading...
Partenerii noștri