PROGNOZA METEO PENTRU VARĂ: Furtuni violente şi căldură insuportabilă

Meteorologii nu au deloc veşti prea bune pentru lunile de vară. Ne aşteaptă temperaturi extrem de ridicate, greu de suportat, mai ales în aglomerările urbane, iar în lunile iunie şi iulie vom avea parte de furtuni violente.

22 mai 2014, 07:25
PROGNOZA METEO PENTRU VARĂ: Furtuni violente şi căldură insuportabilă

Experţii arată că, anul acesta, Europa va fi afectată de valuri de căldură. În special, în luna august, vom avea parte de temperaturi extrem de ridicate. În lunile iunie şi iulie, pentru bună parte a ţărilor din Europa central-sudică sunt prognozate evenimente cu ploi abundente.

În România, sunt prognozate temperaturi ridicate, peste pragul caniculei, 35 de grade Celsius. De asemenea, ţara noastră, Ucraina şi sud-vestul Rusiei sunt vizate de secetă prelungită.

Încă din luna ianuarie, Centrul European pentru Prognoză a dat un semnal constant legat de vara lui 2014, şi anume că lunile iulie şi august vor fi caracterizate de temperaturi ridicate. În România, ne putem aştepta la 40 de grade la umbră, iar insulele de căldură, precum Capitala, vor avea parte de un stres termic accentuat„, a declarat la România TV meteorologul Silviu Grigore.

PROGNOZA METEO, LUNA IUNIE: Precipitaţiile se anunţă deficitare în majoritatea regiunilor, în iunie, mai puţin în nord şi centru, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că ploile vor lipsi cu desăvârşire, mai ales că iunie este cea mai ploioasă lună.

Se aşteaptă o vreme mai caldă în sud-est, vest şi sud, însă aceste perioade vor fi alternate cu perioade de instabilitate atmosferică. Pe parcursul verii, fenomenele extreme ce îşi fac apariţia în urma pătrunderii unor mase de aer rece cauzează destul de multe probleme.

PROGNOZA METEO, LUNA IULIE: Sunt aşteptate temperaturi mai ridicate în majoritatea regiunilor, dar va fi o vreme normală în iulie – luna lui Cuptor -. Se vor înregistra şi temperaturi de 32 de grade, însă vor fi şi zile când pragul de 35 de grade ar putea fi atins şi chiar depăşit.

Sunt estimate cantităţi de precipitaţii deficitare în majoritatea regiunilor, iar pe areale restrânse s-ar putea instala seceta. Nici în iulie nu sunt excluse furtunile cu descărcări electrice.

CITEŞTE ŞI: Meteorologii anunţă VREME DEOSEBIT de CALDĂ pentru următoarele zile